JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Japonské producenty mléka zasáhl slabý jen

Podle průzkumu japonské Rady pro mléko a mléčné produkty více než 90 % chovatelů mléčného skotu uvedlo, že se potýkají s finančními problémy. Důvodem je neustále oslabující jen a klesající poptávka po mléčných výrobcích v souvislosti s pandemií.

V průzkumu 92 % respondentů uvedlo, že jejich podniky měly v uplynulém roce finanční potíže. Pokud jde o výsledky hospodaření za poslední měsíc, 65 % dotazovaných uvedlo, že jsou nyní v červených číslech.

Na otázku, jaké byly důvody horších výsledků hospodaření, téměř všichni uvedli slabý jen, ukrajinskou krizi a vysoké ceny ropy.  Výsledky průzkumu ukazují, že prudký nárůst cen krmiv a paliv v důsledku slabého jenu a situace na Ukrajině negativně ovlivnily jejich obchodní činnost. Na pokles poptávky dle respondentů měla vliv pandemie a pozastavení spotřeby mléka v rámci školních obědů. Více než polovina uvedla, že pokud se současné podnikatelské prostředí nezmění, nebudou schopni v produkci mléka pokračovat.

Pěstitelé fazolových výhonků končí výrobu

Japonští producenti mungo výhonků, jejichž cena se několik dekád nezměnila, jsou zasaženi vlnou rostoucích nákladů na suroviny. Výrobci čelí obtížné situaci, kdy nemohou žádat maloobchodníky o výrazné navýšení ceny této oblíbené a levné zeleniny kvůli jejímu přednímu postavení v japonských supermarketech. Fazolové klíčky patří k nejoblíbenějšímu artiklu v obchodech. Zákazníci je považují za vhodnou alternativu zeleniny, jejíž cena roste. Výrobci, kteří prodávají se ztrátou nyní tvrdí, že dosáhli svých limitů a řada z nich ukončuje činnost. Krach zdůvodňují stejně jako ostatní zemědělci a výrobci potravin kombinací rostoucí ceny surovin, ropy a slabého jenu.

Pěstitelů mungo fazolí během posledních tří dekád ubylo o 80 %. Mungo fazole se do Japonska vozí převážně z Číny, ale tamní zemědělci se nyní přeorientovávají na výnosnější kukuřici a úroda mungo fazolí klesá.

Zdroj: The Japan News