Již od října 2020 platí povinnost pro vývozce potravin do USA mít jedinečný identifikační kód subjektu spojený se svou registrací u dozorového orgánu Food and Drug Administration (FDA - Úřad pro potraviny a léčiva).

Tímto kódem je míněno tzv. číslo DUNS - Data Universal Number System. Jde o jedinečné a univerzální devítimístné identifikační číslo, které se používá k ověřování obchodních informací celosvětově působící společnosti Dun & Bradstreet (D&B).

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv před několika dny oznámil, že od 24. července 2022 již nebude při vyplňování pole s číslem subjektu ve formulářích pro vývoz do USA akceptován identifikační kód subjektu "UNK" (neznámý). Používání tohoto kódu bylo dočasně povoleno, aby měli vývozci potravin v rámci programů ověřování zahraničních dodavatelů (FSVP) čas na získání platného čísla DUNS.

Pokud vývozce již číslo DUNS má a používá, není třeba podnikat žádné další kroky. U firem s více čísly DUNS se použije vždy to číslo, které se vztahuje k místu, kde jsou vedeny záznamy v rámci výše zmíněného FDA systému Foreign Supply Verification Program (FSVP) pro importéra v USA.

Firmy, které ještě nemají číslo DUNS, mohou požádat o jeho přidělení prostřednictvím portálu D&B, ať už na stránce pro získání nového čísla, případně na stránce pro vyhledávání informací o bezpečnosti dovozu, kde je možné rovněž vyhledávat čísla DUNS či žádat o aktualizaci stávajícího čísla.

Konečný termín pro registraci platného DUNS čísla u FDA je 31. prosinec 2022. Po tomto datu již nebude zboží neidentifikovaného podniku vpuštěno do USA.

Petr Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.
mob.: +1 202 507-3859
mob. ČR: +420 601 558 079
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.