Léto a teplé počasí jsou již v plném proudu. Většina lidí podniká výlety nebo plánují návštěvu koupaliště. A co si s sebou zabalit jako ideální svačinu? Řešením může být ovoce. Tělo dostane doslova vitaminový koktejl a neuškodí to ani postavě. Ideální je volit sezónní ovoce, které bývá na pultech naprosto čerstvé. Letní prázdniny nahrávají například třešním nebo meruňkám.

Téměř každý má s tímto obdobím spojené třešně. Určité odrůdy začínají dozrávat v průběhu května a v podstatě tak zahajují ovocnou sezónu. V roce 2021 se v České republice sklidilo zhruba 1 374 tun třešní. Tento druh ovoce má hned několik nesporných výhod. Jako většina dužnatého ovoce obsahují třešně až 80 % vody. Slouží tedy skvěle i k hydrataci. Díky vitaminům A, B a C podporují imunitní systém a železo s vápníkem zajišťují správnou stavbu kostí a zubů. Také jsou zásobárnou kyseliny listové, která pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku. Třešně se dají zpracovat mnoha způsoby.

Tip! Pokud nemáte možnost natrhat si třešně z vlastní zahrádky, doporučujeme držet se při výběru v obchodě jednoduchého kroku. S výběrem kvalitního ovoce nám mohou pomoci loga kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Použít je můžete třeba do našeho receptu na výbornou třešňovou bublaninu!

Další téměř zázračnou letní potravinou jsou meruňky, které Češi doslova milují. V průměru zkonzumují zhruba 1,6 kilogramu na osobu za rok. Zemědělci v loňském roce sklidili 1 862 tun meruněk. Blahodárný vliv na tělo mají meruňky již při konzumaci tří kusů. Tím se pokryje více než polovina denní spotřeby provitaminu A, který působí jako antioxidant a zároveň přispívá ke zdravému a dlouhodobému opálení. Dále meruňky obsahují vitamin C a draslík. Tato kombinace zajišťuje správné fungování imunity a regulaci srdečního tepu. Díky nízkým kalorickým hodnotám jsou skvělou volby pro ty, kteří chtějí regulovat svou váhu.

Tip! Ve velkých teplech je skvělým nápadem vytvoření domácího nanuku z meruněk. Na tomto receptu je snad nejnáročnější natrhat ovoce ze stromu nebo ho koupit.

Autor: SZIF

Zdroj: https://www.akademiekvality.cz/clanek/letni-teploty-nabiraji-na-sile-doprejte-si-kvalitni-sezonni-ovoce