VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  – komunikace v angličtině

Pokles spotřeby zdravých a ekologických potravin v UK

Nový průzkum společnosti IPA (Institute of Practitioners in Advertising) v UK, na kterém se podílelo 3 000 nakupujících, ukázal, že počet dospělých v UK, kteří dávají přednost zdravým nebo ekologickým potravinám, se v roce 2022 snížil v důsledku růstu životních nákladů a inflace téměř o třetinu.

Průzkum, který zjišťoval širokou škálu preferencí spotřebitelů, ukazuje výraznou souvislost mezi omezenými rozpočty spotřebitelů a jejich výběrem méně zdravých potravin. Z průzkumu rovněž vyplynulo, že téměř 85 % dospělých v UK je informováno o zvyšování cen zboží a služeb, přičemž u osob ve věku 35–54 let se tato informovanost zvýšila o 11,8 %.

Zároveň v UK o 5,5 % klesl podíl dospělých, kteří tvrdí, že se svým současným platem vycházejí. V současnosti tak v UK vystačí se svými příjmy 63,7 % dospělých. U mladších spotřebitelů (15–34 let) je to však jen polovina. Počet dospělých, kteří důvěřují kladnému vývoji ekonomiky, se snížil o polovinu, přičemž ženy cítí mnohem větší nejistotu než muži. Naopak 28,8 % mužů se domnívá, že se zvýší míra jejich zadlužení, zatímco u žen je tento podíl pouze 26,8 %.

„Posledních několik let bylo mimořádných, pandemie zasáhla všechny oblasti našeho života. Nyní se zvyšují životní náklady, což může přinést další zhoršení situace,“ řekl prezident IPA Julian Douglas.

Zdroj