Vláda Spojeného království představila návrh nové legislativní úpravy o genetických modifikacích, která umožní uvolnění pravidel týkajících se genetických úprav plodin – a případně i zvířat – v Anglii.

Poté, co byl tento návrh zákona představen, signalizovala skotská vláda, že skotský regulační režim pro geneticky modifikované organismy měnit nebude. Návrh zákona, který se projednává v britském parlamentu, proto odstraní překážky pro výzkum nových technologií modifikace genů jen v Anglii.

Změna zákona znamená, že vědci v Anglii budou moci provádět výzkum a vývoj pomocí nových technik po letech omezení vyplývajících z práva EU. Zemědělské skupiny, jako je NFU (Národní svaz zemědělců), zavedení zákona většinou uvítaly a označily jej za „vědecky podloženou legislativní změnu“. Podle svazu má změna potenciál přinést řadu výhod pro produkci potravin
i životní prostředí ve Spojeném království. Vláda Spojeného království vyzvala Skotsko, aby se k legislativě připojilo, a to den předtím, než byl návrh zákona představen v britském Parlamentu.

Skotská ministryně zemědělství v dopise ministru zemědělství a životního prostředí UK tuto výzvu odmítla a uvedla, že využívání genetických technologií je „složitá a citlivá oblast“, a dodala, že je „naprosto jasné, že existují problémy, které je třeba řešit“. Kromě toho také existují „vážné obavy“ týkající se dopadů tohoto opatření na obchod, včetně obchodu s EU, která je největším obchodním partnerem Spojeného království. Ministryně varovala, že geny z Anglie v produktech upravených dle nového nařízení by se mohly dostat i do jiných oblastí UK, což by bylo „nepřijatelné“.

Zdroj

 

Snaha UK o získání pracovní síly v zemědělství

Ministerstvo zemědělství a životního prostředí UK (Defra) na základě tlaku ze strany průmyslu a britské Komise pro obchod a podnikání představilo nový plán pro získání dalších 10 000 zemědělských pracovníků pro Spojené království. Vláda UK potvrdila, že poskytne 8 000 víz pro pracovníky na sezonní práce související se sběrem ovoce a zeleniny a 2 000 víz pro pracovníky v drůbežářství.

Zpráva následuje po informacích, že ovoce a zelenina v UK zůstávají nesklizené kvůli akutnímu nedostatku pracovních sil. Zároveň s tím se proto objevují varování před plýtváním potravinami, které nebudou sklizeny a dopraveny spotřebitelům.

Minulý měsíc navštívila delegace britské Komise pro obchod a podnikání farmu Winterwood Farms v Maidstone a informovala o 8% poklesu sklizně v roce 2021 kvůli menšímu počtu sezónních pracovníků z EU. V důsledku toho se podle farmy dostane na pulty obchodů méně domácích produktů. Ty jsou pak nahrazovány dražším a méně kvalitním dovozem.

Poslanci, kteří jsou členy Komise pro obchod a podnikání Spojeného království, jež byla zřízena v loňském roce za účelem kontroly obchodních dohod Spojeného království po brexitu, napsali ministerstvu zemědělství a životního prostředí dopis, ve kterém vyjádřili obavy ohledně investic do výroby potravin ve Spojeném království, potravinového zabezpečení a plýtvání potravinami v době nárůstu životních nákladů. V dopise vyzvali k zavedení podobného systému pro sezónní pracovníky, jaký vláda oznámila v říjnu 2021 pro řidiče nákladních vozidel a pracovníky v drůbežářství.

Vzhledem k tomu, že problémy s pracovní silou v UK se neomezují pouze na zemědělství a s nedostatkem pracovníků se potýká i odvětví cestovního ruchu a pohostinství, vyzvali poslanci k vytvoření komplexnější strategie pro řešení těchto problémů.

Zdroj

Zpracovali:
Paul Wilkins a Tibor Angyal
Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
tel.: +44 749 533 9811, e-mail: //Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript./" style="margin: 0px; padding: 0px; border: 0px solid rgb(204, 204, 204); background-repeat: no-repeat; color: rgb(0, 113, 53); text-decoration: underline;">Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.