Šetří se na mase, zelenině i dražších produktech zdravé výživy. Akční položky mizí z regálů rychle jako před Vánocemi. Tesco na trend reaguje posílením tzv. privátních značek a zaměří se na cenu základních potravin.

„Zákazník hledá alternativy, jak ušetřit, ale zároveň, jak si zachovat s novými náklady životní styl. Začíná vyhledávat lacinější alternativy v segmentu, kde nakupoval. Je vidět zvýšený zájem o privátní značky,“ hodnotí vývoj v posledních měsících ředitelka řetězce Tesco Katarína Navrátilová. Privátní značky jsou vlastní značky obchodů.

Tesco upravuje svou cenovou strategii. Oznámilo, že se zaměří se na ceny u stovek položek základních potravin, které nakupují lidé každý den, u nichž chce držet krok s konkurencí.

Češi kupují levnější varianty

Další reakcí obchodníka je posílení rodiny privátních značek, které tvoří 36 procent z celkových tržeb. Právě privátní značky, které jsou levnější na výrobu a obchody se jimi odlišují, jsou v současnosti v kurzu. V tržbách letos meziročně rostou o 7–8 procent. Zahrnují celou škálu výrobků od nejlevnějších, jako je Value, až po prémiové a nejdražší, jako je Finest nebo Organic.

Řetězec také slibuje zajímavější nabídky pro věrné zákazníky v programu Clubcard, kde má přes 1,2 milionu aktivních členů.

V době výrazné inflace zákazníci častěji vyhledávají slevové akce, potvrdil britský maloobchodní řetězec v tuzemsku.

„Nárůst prodejů ve slevách je signifikantní. Jsou položky, kde se teď dostáváme na prodeje z období Vánoc, které je z pohledu tržeb pro retail nejdůležitější. Jsou kategorie, kde podíl zboží v promoakcích dosahuje 70–80 i výše procent, tam zákazník zboží nakupuje takřka výhradně v promocích,“ popsal trend provozní ředitel Patrik Dojčinovič.

Téměř výlučně v akcích se prodává některá kosmetika, drogerie, toaletní papír, káva a další výrobky, které se nekazí a je možné se jimi předzásobit. Obchod zatím ve větší míře nepřistoupil k omezení maximálního počtu kusů na zákazníka. Přesto se to u některých položek stalo. Například oleje v akci mohli spotřebitelé zakoupit maximálně pět kusů.

Místo hovězího kuřecí

Podstatné jsou změny spotřebního chování také v prodejích masa. „Je tam velmi signifikantní změna. V týdnech před výplatou prodeje klesají, lidé opouštějí hovězí maso a přesouvají se například k levnějšímu kuřecímu masu. Zároveň extrémně využívají promoční nabídku,“ uvedl Dojčinovič.

Češi šetří také na ovoci a zelenině, kde během covidu naopak prodeje stoupaly. „Namísto kvalitativně lepších a dražších výrobků jde zákazník do levnějších položek, nebo výrazně snižuje spotřebu ovoce a zeleniny,“ dodala ředitelka Katarína Navrátilová.

Zajímavé jsou také regionální rozdíly. Více lidé na nákupu potravin a drogerie šetří na Moravě, v pohraničních oblastech a v Karlovarském kraji. „Vidíme tam vyšší cenovou senzitivitu, rozdíly nejsou fundamentální, nicméně jsou,“ řekla Navrátilová.

Pražané podle ní mají vyšší kupní sílu. Šetřit začínají na nákupech produktů zdravé výživy, dražších veganských nebo prémiových výrobků.

Řetězec, který provozuje v České republice přes 200 prodejen Tesco různých formátů a také síť Žabka, vnímá poměrně výrazný nárůst prodeje zboží ve slevách.

„Nárůst ve slevách vidíme. V promocích se prodala v Česku zhruba polovina celkových prodejů, očekáváme nárůst o 5 až 10 procent,“ řekla Navrátilová.

Šetří se i u konkurence

Omezování nákupů se stává realitou i u konkurence. Předseda představenstva Skupiny COOP, která provozuje kolem 2500 družstevních prodejen, Pavel Březina, v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že u některých dražších potravin prodeje propadly až o nižší desítky procent.

„Lidé víc začínají přemýšlet o tom, co si kupují. Obecně rostou privátní výrobky, protože bývají levnější – a to pak odnášejí výrobky podobné, ale dražší, třeba farmářské. Je to však vidět i na mase. Lidé zaměňují maso za jiné suroviny,“ řekl.

Trend potvrzují také výrobci potravin a zemědělci, ať už jde o zpracovatele masa, výrobce pečiva, mléčných výrobků nebo zeleniny.

„Šetří se na speciální zelenině, salátech, nebo například chřestu. Asi málokdo bude šetřit na bramborách, nicméně se to může týkat každé položky,“ popsal Petr Schneiberg, obchodní ředitel Družstva Bramko CZ, které prodává českou zeleninu, ale také nárazově exportuje.

„Když mluvím s našimi partnery v sousedních zemích, v Německu, v Polsku, na Slovensku a v Rakousku, všichni na základě prodejů naznačují, že klesá kupní síla. Lidé dávají finance prioritně za energie, nájmy apod., ale zeleninu začínají omezovat,“ dodal.

Zdroj: seznamzpravy.cz