VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  – komunikace v angličtině

V supermarketech v UK se prodávají maliny sklizené roboty

V britských supermarketech se nyní prodávají maliny sklizené roboty. Dva roboti vyvinutí společností Fieldwork Robotics, která je firmou (spin-outem) Plymouthské univerzity, sklízeli maliny na poli poblíž Odemiry v jihozápadním Portugalsku.

Farmu provozuje společnost Summer Berry Company, která je předním dodavatelem britských supermarketů včetně M&S, Ocado, Tesco, Sainsbury's a Waitrose. Roboti, jejichž vývoj stál 2 miliony liber, jsou využíváni v souvislosti s nedostatkem sezónních pracovníků v celé Evropě.

Britská vláda v prosinci 2021 uvedla, že v letošním roce vydá 30 000 šestiměsíčních pracovních víz pro celý sektor ovocnářství v UK, ale profesní organizace British Summer Fruits požaduje dalších 10 000 víz. Britští zemědělci se již dlouho potýkají s nedostatkem sezónních sběračů ovoce, který se ještě zhoršil v důsledku brexitu. S nedostatkem těchto pracovníků se však potýkají i další země v EU.

Roboti jsou vysocí 1,8 metru a jsou vybaveni čtyřmi plastovými rameny pro sběr malin vytištěnými ve 3D tiskárně. Maliny jsou nejobtížnější pro robotizovaný sběr, protože jsou měkčí než ostatní bobule a rostou na vysokých keřích v různé výšce.

Tři čtvrtiny malin, které roboti na farmě Odemira nasbírají, končí v britských supermarketech, zbytek putuje do maloobchodů po celé Evropě.

„Maliny jsou velmi křehké, takže jsme museli najít technologii, která dokáže vyvinout dostatečný tlak na uvolnění plodů ze stopky, aniž by je poškodila,“ řekl deníku The Guardian šéf společnosti Fieldwork Rui Andres. „Zároveň jsou nyní naše senzory tak pokročilé, že dokáží určit, zda je ovoce připraveno ke sklizni, či nikoliv, což znamená, že se sklízí jen to, co lze prodat.“

Deníku The Guardian dále Rui Andres řekl, že roboti sklidí 1 kg ovoce za hodinu, přičemž společnost pracuje na zvýšení tohoto množství na více než 4 kg za hodinu. Cílem firmy je, aby robot denně nasbíral 25 000 malin, zatímco člověk pracující na osmihodinovou směnu jich nasbírá 15 000.

Předseda představenstva British Summer Fruits Nick Marston dodal: „I když britský bobulový průmysl v posledních letech učinil významný pokrok směrem k automatizaci, podmínky na farmách jsou složité a velmi proměnlivé. Proto potrvá ještě několik let, než se automatizace a robotizace sklizně rozšíří.“

Zdroj