Roboti analyzují složení půdy a vyhodnocení vhodná hnojiva, laserové paprsky likvidují škůdce nebo speciální postřiky urychlují fotosyntézu.

Společnost TerraMagna, zabývající se poskytováním financování využívající umělou inteligenci, inkasovala již více než 40 milionů dolarů v prvních třech měsících tohoto roku. Solinftec, který se soustředí na monitorování plodin pomocí robota, jež využívá speciálních senzorů ke zmapování a zanalyzování jak půdy, tak rostlin a odhaduje pak s větší přesností množství aplikace hnojiv a pesticidů, čímž případně napomáhá ke snížení jejich spotřeby, v některých případech až o 60 procent.

Solix, jak se robot společnosti Solinftec nazývá, se v blízké budoucnosti dočká ještě laserových paprsků, které budou likvidovat škůdce, aniž by znehodnotily dané plodiny či půdu. Společnost byla založena v roce 2007, dnes má hodnotu větší než 90 milionů dolarů a soustředí se hlavně na cukrovou třtinu.

Speciální postřik na zemědělské plodiny vyhotovila firma Krilltech. Rostliny jsou schopny díky postřiku urychlit fotosyntézu, zadržet více vody a získat spoustu živin, čímž se opět sníží potřeba klasického hnojiva. Dnes je tato technologie využívaná na více než 60 000 hektarech třiceti různých plodin včetně kukuřice, sóji, kakaa a ovoce.

Zpracoval kolektiv pracovníků kanceláře CzechTrade Brazílie
Zdroj: exame.com

 

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/startupy-digitalizujici-zemedelstvi-inkasuji-v-brazilii-miliony