Japonští spotřebitelé si od letošního podzimu za pivo připlatí poprvé po 14 letech. Pivo zdraží přibližně o deset procent.

Zdražování od 1. října o 6 až 13 % u většiny svých alkoholických nápojů druhý oznámil největší japonský pivovar Kirin Brewery. Přidal se tak k jedničce na japonském trhu Asahi, která o zvýšení konečné ceny pro spotřebitele až o 10 % informovala již koncem dubna. V reakci na oznámení Kirin Brewery pak se zprávou o navýšení ceny u až 156 alkoholických i nealkoholických nápojů minulý pátek přispěchal i potravinářský gigant Suntory Holdings. Jejich konečná cena by se od října měla změnit o 6 až 10 %, a to včetně u piva The Premium Malts, jež je vařeno z českého chmelu. Zdražování se pak nevyhne ani čtvrtému největšímu japonskému producentovi piva, který používá český chmel u většiny svých výrobků, Sapporo Breweries. Dle vyjádření tiskového mluvčí společnosti k jeho ohlášení dojde v nejbližších dnech.

K hromadnému zdražování nutí japonské pivovary především rostoucí ceny vstupních surovin. Ty jsou v řadě případů dovážený ze zahraničí a tvrdě na ně dopadá situace v mezinárodní lodní dopravě a v posledních měsících velmi slabému jenu, jehož hodnota dosahuje dvacetiletého minima. Zvýšení cen, v případě Kirin Brewery i Asahi první po více jak 14 letech, navíc přichází v době, kdy se různými protipandemickými opatřeními decimovaný trh s alkoholem měl nadechovat a pomalu stoupat k předkoranovirovým obratům. Uprostřed všeobecného zdražování se však dá očekávat, že spotřeba piva bude minimálně stagnovat, a Asahi pak dokonce počítá s poklesem prodaných objemů až o pět procent.

Dle některých analytiků zvyšování cen nicméně znamená příležitost pro výběrová piva, která se za prémiovou cenu prodávají již nyní a v řadě případů se jich podzimní vlna zdražování netýká (např. craft beer Spring Valley od Kirin Brewery). Nižší rozdíly v ceně oproti nejrozšířenějším produktům mohou potencionálně přilákat nové zákazníky, a přispět tak k jejich větší oblibě.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.

Zdroj: Nikkei

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/zdrazovani-se-nevyhne-ani-japonskym-pivovarum