Potravinové banky hrají v poslední době stále důležitější roli. Jednak při předcházení vzniku odpadů, díky nim nemíří tuny jídla do popelnic. Navíc jsou i vítanou pomocí lidem v nepříznivé sociální situaci. Aktuální výzva vyhlášená Ministerstvem životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR proto nabízí stoprocentní dotaci na výstavbu či rekonstrukci prostor nebo na nákup dopravních prostředků.

„Potravinové banky jsou mezičlánkem, který zamezuje plýtvání. Záchrana potravin má svůj jednoznačný ekologický aspekt, protože ubude značné množství odpadu, který by jinak skončil na skládkách. Vedle toho je tu však neméně podstatný sociální rozměr, kdy jídlo putuje nízkopříjmovým domácnostem včetně těch, jejichž ekonomickou situaci zhoršila pandemie covidu i současný prudký nárůst cen energií a dalších komodit. Potravinové banky jsou v posledních letech velmi vytížené, dává tedy jasný smysl podpořit jejich rozvoj, například co se týče zlepšení jejich logistiky,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Aktuální výzva je už druhá v dobíhajícím programovém období Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, v té předchozí bylo mezi sedm projektů rozděleno celkem 170 milionů korun. Alokace v nové výzvě je ještě o něco vyšší, připraveno je celkem 200 milionů korun.

Příspěvky jsou určeny především na rozšíření a dobudování infrastruktury potravinových bank. Týká se to výstavby nových či rekonstrukce již existujících skladů potravin, dále sem spadá nákup dopravních prostředků a manipulační techniky anebo pořízení vybavení do skladů potravin. Potravinové banky budou moci dotační prostředky použít i na nákup nemovitostí, tak aby se z pronajatých prostor mohly přesunout do vlastních.

Ucházet se o finanční podporu mohou ve výzvě subjekty, které jsou v době podání žádosti členy České federace potravinových bank. Žádosti může předkládat také samotná Česká federace potravinových bank. Pro všechny zájemce o dotaci platí, že je tak třeba učinit do 30. listopadu 2022.

„Pro potenciální žadatele je jistě vynikající zprávou, že míra podpory dosahuje v případě této výzvy až 100 procent. Stejně tak, myslím, ocení to, že se jedná o průběžnou nesoutěžní výzvu, což znamená, že k podpoře budou doporučeny všechny projekty, které splní kritéria formálních náležitostí a přijatelnosti. Předpokládáme proto, že o tuto výzvu bude opravdu velký zájem,“ doplňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

S podporou směrem k potravinovým bankám počítá i nové programové období OPŽP. Vypsání další samostatné výzvy určené pro potravinové banky by se mělo uskutečnit ve druhé polovině příštího roku.

Dokumenty ke stažení

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Autor: MŽP

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20220524-MZP-nabizi-200-milionu-korun-na-rozvoj-potravinovych-bank