Ceny v restauracích stále rostou. Kvůli nákladnějšímu provozu zdražila řada podniků v posledních měsících o deset až dvacet procent a k dalšímu navyšování se chystají. Podle dat, která má Aktuálně.cz k dispozici, byla před pandemií koronaviru průměrná útrata na účtenku o 50 korun nižší, než je teď. Zdražování se podepisuje i na návštěvnosti restaurací. Ta totiž čísel roku 2019 stále nedosáhla.

“Prakticky každý týden nám na e-mail přicházejí informace od dodavatelů o navyšování cen surovin,“ popisuje pro Aktuálně.cz Filip Hausknecht z pražského Bistra Střecha, které zaměstnává lidi bez domova či po výkonu trestu.

„Naše restaurace má od začátku nastavené velmi nízké ceny, a hlavně tedy marže, protože jedním z našich cílů bylo nabídnout rostlinnou stravu za dostupné ceny. V dnešní situaci je to však neudržitelné a plánujeme proto v následujících týdnech zdražit zhruba o osm až deset procent,“ pokračuje.

Podobně mluví Roman Meixner, manažer pražské restaurace Pivo Karlín. „Od začátku roku se kvůli různým faktorům muselo zdražit cca o deset procent. Odliv zákazníků způsobený inflací a následným zdražováním nejspíš teprve pocítíme,“ podotýká.

K navýšení cen se uchýlila dle vyjádření pro Aktuálně.cz například i síť veganských restaurací Dhaba Beas, která má pobočky také v dalších českých městech. „Museli jsme zdražit,“ uvedl pro Aktuálně.cz jeden ze zakladatelů Tomáš Dudka.

Průměrná útrata roste

Zdražování zasáhlo v uplynulých měsících celé Česko, inflace v dubnu zrychlila už na 14,2 procenta a podle ekonomů zamíří ještě výš. Růst cen je patrný na cenách potravin, energií, nájmů i pohonných hmot. Konkrétně restauracím tak rostou náklady na suroviny i běžný provoz.

Jak ukazují aktuální data společnosti SaltPay, která restauracím dodává pokladní systémy, zvyšování cen lze pozorovat hlavně od konce května 2021, kdy se po mnohaměsíčních covidových restrikcích podniky otevřely veřejnosti. Zatímco v červnu 2021 činila průměrná útrata na účtenku necelých 216 korun, v lednu letošního roku to bylo více než 260 korun a dubnu už přes 270 korun.

„V dubnu lidé v restauracích nechali zhruba o dvě procenta víc peněz na jednu účtenku než v lednu 2022, ve srovnání s loňským dubnem, kdy ale fungovala pouze výdejní okénka, je to dokonce o 31 procent víc,“ dodává mluvčí SaltPay Jana Kohoutová.

Tržby jsou vyšší než před pandemií

Zdražování restaurací je patrné i na nárůstu jejich tržeb, které ve většině krajů v porovnání s předchozími třemi roky rostou. Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku, kdy ovšem mohly mít otevřené pouze výdejní okénko, jde o více než 47 procent. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 jsou pak tržby vyšší v průměru o 8,12 procenta.

Kohoutová přitom upozorňuje, že i když hospodským rostou tržby, neznamená to automaticky vyšší zisk. „Rostou jim náklady – ceny potravin, energií i dalších dodavatelských služeb a zboží. Je potřeba si uvědomit, že restaurace poskytují službu, za kterou je potřeba zaplatit, a také z něčeho musí fungovat. Pokud za pokrm v restauraci dáte podobnou částku, na kterou vás vyjde doma, je něco v nepořádku,“ domnívá se mluvčí SaltPay.

Návštěvníků restaurací je méně

Na růst cen nakonec ukazuje také fakt, že přestože teď lidé utrácejí v restauracích v průměru stále více, návštěvnost se na předcovidová čísla roku 2019 zatím nevrátila.

V prvním čtvrtletí letošního roku zavítalo do restaurací o pět procent lidí méně než ve stejném období roku 2020 a o necelých 16 procent méně než v roce 2019. Konkrétně teď v dubnu sice návštěvnost restaurací mírně vzrostla, oproti předcovidovému dubnu roku 2019 jde ale stále o 13procentní úbytek.

„Ani Velikonoce nezafungovaly tolik, jak by si asi mnozí hospodští přáli. Zkasírovali zhruba o čtvrtinu hostů méně než před příchodem pandemie,“ dodává Kohoutová.

Faktorů, kvůli kterým lidé nechodí do restaurací tolik jako před pandemií, je několik – lidé si od častých návštěv podniků během pandemie často odvykli, vzhledem k růstu cen také postupně přiškrcují své výdaje. „Počty turistů v turisticky atraktivních městech, například v Praze nebo Brně, stále nedosahují takových čísel jako před pandemií. Podnikům tito zákazníci přirozeně chybí,“ upozorňuje dále Kohoutová.

Lidé si na zdražování zvykli, tvrdí analytici

Zdražování v restauracích mezitím pokračuje dál. Jak ukazují nejnovější data Českého statistického úřadu, v odvětví stravování a ubytování ceny v dubnu vzrostly meziměsíčně o čtyři procenta.

Důvodem je podle analytiků i to, že Češi všudypřítomné zdražování jednoduše akceptovali. „Jedná se o potvrzení obav České národní banky, že silné zůstávají i poptávkové tlaky, tedy že spotřebitelé jsou nadále ochotni tolerovat zdražování i v oblastech, které nepatří mezi základní životní potřeby,“ podotýká analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Přesnější představu o vývoji cen nabízí spotřební koš, který statistikům poskytuje údaje o cenách a míře inflace u nákupů běžné domácnosti.

Podle něj například smažený řízek s přílohou meziročně podražil skoro o 29 procent na 186 korun. Cena smaženého sýru vzrostla podobně, a to na 158 korun. A například guláš podražil o více než čtvrtinu až na 162 korun.

Autor: aktualne.cz

Zdroj: https://www.socr.cz/zpravodajstvi/rizek-zdrazil-o-tretinu-smazak-stoji-uz-158-korun-data-ukazuji-rust-cen-v-hospodach