Praha 18. května (ČTK) - Vláda rozdělí mezi zemědělce, kteří čelí zdražování energií a surovin, 540 milionů korun ze státního rozpočtu. Dalších 270 milionů Kč získala ČR z EU na podpůrná opatření už na konci března. Peníze dostanou chovatelé prasat, drůbeže, výrobci mléka nebo pěstitelé jablek a brambor. Návrh ministerstva zemědělství dnes schválila vláda. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Částku, kterou vláda rozdělí mezi zemědělce, již odsouhlasila rada ekonomických ministrů. Mimořádnou podporu od EU lze ze státního rozpočtu kofinancovat o 200 procent. "Díky těmto penězům pomůžeme zemědělcům, kteří jsou nejvíce zasaženi narušením trhu, a kteří se podílejí na zajištění potravin pro naše obyvatele," uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Zemědělci dostanou dohromady 810 milionů korun ze státního i evropského rozpočtu. Peníze mají směřovat do nejvíce ohrožených odvětví. Firmy se potýkají hlavně s vysokými cenami energií nebo například hnojiv, z nich některá zdražila meziročně více než čtyřnásobně.

Podle dat Českého statistického úřadu v dubnu zrychlil meziroční růst cen zemědělských výrobců 35,3 procenta a byl tak nejvyšší od začátku sledování v roce 1992. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o polovinu, v živočišné výrobě o 17,8 procenta. Ceny olejnin stouply meziročně skoro o dvě třetiny, obiloviny podražily o 51,2 procenta, ceny skotu stouply o téměř 26 procent. Brambory zdražily o 15,2 procenta, zelenina o 13,6 procenta. Ceny ovoce byly naopak nižší o 13,8 procenta.

V Česku v letošním prvním čtvrtletí po roce a tři čtvrtě také klesla výroba masa. Snížila se meziročně o 1,5 procenta na 111.669 tun. Nejvýrazněji klesla u hovězího, méně bylo také drůbežího a vepřového. Na dlouhodobém minimu zůstávají ceny jatečných prasat.

zaz rdo