VědaFest se představuje v novém letním termínu. 22. června se od 8.30 do 18.30 se na Vítězném náměstí znovu spojí vědecké instituce napříč republikou a stejně jako v předešlých ročnících ukážou, že různé způsoby prezentace vědy mají svůj nezastupitelný význam. Každý z návštěvníků se tak může na chvíli stát výzkumníkem, badatelem, konstruktérem, architektem, pilotem, záchranářem, vojákem nebo třeba kameramanem, hasičem, kovářem nebo truhlářem a nahlédnout na chvíli do mnoha oborů. 

Více na www.vedafest.cz.

VŠCHT Praha si připravila tyto stánky:

ACGT Abeceda života
Vzhled, vlastnosti i chování každého živého organismu jsou zakódovány v nukleových kyselinách jako dlouhý řetězec pouhých čtyř písmen molekulární abecedy. Platí to pro viry stejně jako pro člověka. Uvidíte, jak využíváme znalost této abecedy v péči o lidské zdraví, při výrobě kvalitních potravin i v boji za lepší životní prostředí. Naši studenti vám vysvětlí, jak se diagnostikuje covid-19 pomocí PCR, jak odlišíme přátelské a patogenní bakterie, jak můžeme vylepšovat zemědělské plodiny, a které organismy umí samy vyčistit životní prostředí od toxických polutantů. 

Analytická chemie
Návštěvníci uvidí analytické techniky přímo v praxi, především s využitím mobilních analytických přístrojů. Reálné vlastnosti a chování chemických vzorků převedeme do digitální formy a můžeme dlouhodobě ukládat, ale i vzájemně porovnávat, vytvářet databáze a dále zpracovávat.

Fyzikální chemie - Chování látek v číslech
Jak se dozvíme o látkách trochu víc? Změříme jim teplotu, tlak a hustotu! Na stánku ukážeme, jak na to, a řekneme co s tím.

Chemická a farmaceutická technologie
Anorganická, organická i farmaceutická technologie mají ve světě vědy své nezastupitelné místo. Vědci neustálé vymýšlí a vyvíjí něco nového, ale pro skutečné využití těchto nápadů je třeba hledat spolehlivé principy pro výrobu ve větším měřítku, efektivně, ekonomicky a s ohledem na životní prostředí. Tento stánek Vám nabídne vhled do oblasti průmyslové výroby organických a anorganických látek, se kterými se potkáváte v každodenním životě. Výroba léčiv, auta na vodík, ta pravá průmyslová chemie, to je chemická technologie!

Chemické inženýrství
Technologie? Energetika? Recyklace? To vše je chemické inženýrství a s jeho principy a poznatky se potkáváš každý den. Pojď se podívat, jak inženýři zlepšují tvůj život.

Laboratoř peněz
Peníze jsou obchod, majetek, šikovnost i umělecké dílo. To poznají návštěvníci naší festivalové Laboratoře peněz Ústavu ekonomiky na managementu. Nejmenší děti se naučí, jak s nimi správně nakládat a jak si všechno dobře spočítat. Mladí i staří prověří své znalosti v hrách a kvízech, zkontrolují, jestli nenosí v peněžence padělky, a ti soutěživí poznají svět mezinárodního obchodu v napínavé strategické hře Čœkonomika. A kdo to všechno zvládne, nakonec si vlastnoručně vyrazí svou minci. 

Potraviny na talíři
Stánek pro malé a větší: veselé, ale i naučné kvízy o výživě člověka; odpovědna, co jste chtěli vědět o výživě člověka a báli jste se zeptat.

Recyklace bez legrace
Co vše můžeme dělat s miliardou ročně vyrobených pneumatik, které všechny jednoho dne skončí jako odpad? Nebo jak by se dalo co nejlépe využít 300 milionů tun plastového odpadu vznikajícího každý rok? A co dělat se solárními panely, které již dosloužily? Na tomto stánku se dozvíte, jak z nich vyrábíme znovu plasty a třeba i pohonné hmoty.

Rozmanitý život skla v památkách
Sklo je materiál, se kterým se v oblasti památek můžeme setkat v nejrůznějších formách. V muzejních a galerijních sbírkách jsou hojně zastoupeny umělecko-řemeslné předměty vyrobené ze skla jako např. poháry, číše nebo vázy. Ozdobné prvky vyráběné převážně ze skla se mohou uplatňovat na stavebních památkách, jedná se většinou o vitráže nebo mozaiky. Sklo se vyskytuje i na dalších typech předmětů, v těchto případech se ale jedná spíše o doplňkový materiál. Příkladem takových předmětů mohou být sklolaminátové sochy, kovové šperky zdobené emaily, textilní předměty zdobené korálkovou výšivkou apod. Stánek představí různé způsoby využití skla na památkových předmětech či objektech. Připraveny budou také ukázky vybraných řemeslných technik využívajících sklo v různých formách, které si budou moci návštěvníci vyzkoušet.

Kovy, sklo a polymery od A do Z
Kovy, které člověk zpracovává již od doby kamenné, mají jedinečné vlastnosti způsobené organizovanou vnitřní strukturou a dosahují tak výborné pevnosti, odolnosti a jsou snadno zpracovatelné. Mají široké uplatnění od jemné elektroniky, přes implantáty v lidském těle, až po součástky do raket. Naopak neorganizovanou strukturou disponují skla, což způsobuje jejich jedinečnou průhlednost, vysokou tvrdost a křehkost. Dlouholeté znalosti z technologie jejich přípravy se využívají nejen pro výrobu tradičních skleniček a oken, ale i při uchovávání radioaktivního odpadu. Nejmladšími materiály jsou polymery. Díky své snadné výrobě a zpracování nacházejí dnes nejširší uplatnění ze všech materiálů, mimo jiné ve formě obalů, lepidel, barev, laků nebo textilních a technických vláken. Kombinací těchto tří materiálů vznikají kompozity, které nám umožňují žít ve světě moderních technologií – ve světě kompaktní elektroniky, ultralehkých materiálů, chytrého oblečení a mnoha dalšího. Návštěvníkům představíme vědu pomocí her s různými ukázkami materiálů, jejich vlastnostmi, možnostmi přípravy, modifikace a uplatnění v průmyslu, vědě nebo medicíně.

Sklo kolem nás
Se sklem se setkáváme každý den. Skleničky, lahve, okna, bižuterie, dalekohledy – sklo má tolik podob, tvarů a barev, že to ani nejde spočítat. Vynalezli ho už starověcí Egypťané, takže je tu s námi skoro 4000 let. Víte ale, jak se vyrábí? A že umí taky korodovat? Zajímá vás, jak vypadá pravý křišťál, uranové sklo, nebo sklo, které vytvořila místo člověka příroda? Chcete vědět, jaké sklo mají rádi chemici nebo co se stane s vaší oblíbenou skleničkou po tisíci umytích v myčce? To všechno, a ještě mnohem více se dozvíte na našem „skleněném“ stánku. A když se vám poštěstí, třeba si i něco odnesete!

Technologie potravin
Interaktivní stánek tří potravinářských ústavů VŠCHT Praha seznámí návštěvníky s problematikou potravin. Zajímá vás, jak se určuje složení atmosféry uvnitř obalu potravin? Chcete si změřit čerstvost slepičích vajec? Chtěli byste si stanovit jak sladký je jablečný mošt? Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi hnědým, bílým, třtinovým a řepným cukrem a dalšími sladidly? Víte, jak se vyvíjí a vzniká receptura na nový typ čokolády, sušenky nebo bezlepkového chleba? Poznáte bezlaktózové mléko? Chcete vidět mléčné bakterie a dozvědět se, čím jsou pro nás užitečné? Víte, jak poznat oxidaci oleje a co to znamená? Tak neváhejte a zastavte se na našem stánku!

Vě/oda od A do Z
Jak je možné včas zachytit nástup vlny epidemie onemocnění virem SARS-CoV-2? Například jeho sledováním v odpadních vodách. Ukážeme vám též mobilní analyzátory a techniky pro ochranu životního prostředí a určování toxicity látek.

Zažij chemii vlastními smysly
Pojď se podívat na barevnou chemii, očichat a ochutnat před tvýma očima vyrobenou zmrzlinu, pocítit chlad kapalného dusíku a žár planoucího ohně!

Autor: VŠCHT

Zdroj: https://www.vscht.cz/spoluprace/skoly/pro-verejnost/festival-vedy