„Děsí mě komentáře, že jsme prohráli boj s inflací a že míříme ke stagflaci. Není to poprvé, co něco takového slyším. Proto se snažíme využít různé mechanismy, abychom alespoň nějakým způsobem ten růst zastavili. Čím dál více se ale bojím, že to dopadne právě na tu skupinu spotřebitelů, která na tom není dobře ani teď. Jsou to samoživitelky, samoživitelé, senioři nebo sociálně znevýhodněné skupiny,“ popisuje prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová, která byla hostem Interview Martina Kováře na Rádiu Z.
„Bojím se, že pokud to bude pokračovat, tak nebudou mít na podzim na základní potraviny. A to bych řekla, že je ve 21. století v České republice nepředstavitelné. Jsme v srdci Evropy, nejsme žádná rozvojová země. Děsí mě to,“ dodává Večeřová.

Podle ní ale není dobrý nápad, aby stát vstupoval do cen potravin. „Není to dobrá myšlenka nejen v potravinářském průmyslu. Jakékoliv vstupování do nějakých cen myslím není ku prospěchu věci. Naopak je to ke škodě a doplatí na to vždy spotřebitel,“ říká Dana Večeřová. Ta se vyjádřila také k procentuálnímu zastoupení českých výrobků v českých obchodech. „Je to 55 až 60 procent. U některých komodit je to samozřejmě víc, třeba u pečiva nebo u mléčných výrobků. Horší je to s masnými výrobky. Zhruba 10 až 20 masných výrobků by se dalo považovat za české,“ zakončuje Dana Večeřová.

Celý rozhovor moderátora Martina Kováře s prezidentkou Potravinářské komory Danou Večeřovou si poslechněte zde:

https://www.radiozet.cz/podcast/desi-me-ze-urcite-skupiny-lidi-nebudou-mit-na-podzim-na-zakladni-potraviny-rika-dana-vecerova?fbclid=IwAR3o8jV890dPbBSxF2XdXsigN2tA61qglAHSxk-K4KLUrp-q54WhHhY9vmc

Autor: Radio ZET