Zatímco se ve světě zvyšuje poptávka po vysoce kvalitní kolumbijské kávě, sami Kolumbijci nemají tak vysoké nároky. Pro vlastí spotřebu si dovážejí ze zahraničí kávu levnější a nižší kvality.

 

Hodnota vývozu kolumbijské kávy se v roce 2021 opět zvýšila a dosáhla 3,4 miliardy dolarů. Jedním z důvodů, proč je v zahraničí dobře přijímána, jsou certifikace udržitelnosti. Káva, která se vyváží, je vysoce kvalitní a její cena na mezinárodním i domácím trhu je mnohem vyšší než cena dovážené kávy.

Import kávy do země také roste, a to především díky mezinárodním obchodním smlouvám, jež zajišťují svobodný obchod s touto surovinou. Dovážená káva je levnější a nižší kvality, než ta vyvážená, a většina se používá pro výrobu konečného produktu spotřebovávaného v Kolumbii.

Export kolumbijské kávy ve velkém se datuje do 90. let 20. století. Mnozí zemědělci s podporou federace pěstitelů kávy od té doby zjistili, že pokud se jim podaří získat mezinárodní certifikáty, které prokazují jejich udržitelné postupy, budou se jejich produkty v zahraničí těšit vyšší poptávce. Avšak přibližně 95 % kolumbijských pěstitelů vlastní malé farmy o velikosti do pěti hektarů, což znamená že zvýšení výkupní ceny kávy jejich příjem příliš neovlivní.

Také se kvůli rostoucím cenám půdy spousta farmářů z tradičních oblastí v regionu Eje Cafetero přesunula do méně rozvinutých departamentů, jako jsou Huila, Cauca a Nariño. V mnoha obcích, kde se dříve pěstovala káva ve velkém, se rozvinula ekoturistika. Na mnohých farmách se nyní nachází malé kávové plantáže, které slouží jako turistické atrakce.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Kolumbie.

Zdroj: portafolio.co

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/proc-kolumbie-importuje-kavu_-prestoze-je-jejim-producentem