Wellington 14. dubna (ČTK) - Nový Zéland kvůli obavám o dobré životní podmínky zakazuje vývoz živých krav a jiných hospodářských zvířat po moři. Zákaz začne v plném rozsahu platit až za dva roky, aby poskytl možnost přizpůsobit se podnikatelům, kteří v této oblasti investovali, uvedl dnes ministr zemědělství Damien O’Connor citovaný agenturou AP.

Země vývoz zvířat na lodích pozastavila už loni po nehodě plavidla, při které se utopilo přes 40 členů posádky a 5800 kusů dobytka. Loď plující do Číny se tehdy potopila při bouři nedaleko Japonska.

"Nový Zéland musí zůstat na špici ve světě, kde jsou dobré životní podmínky zvířat pod stále přísnější kontrolou, pokud skutečně chceme být nejetičtějšími producenty potravin," uvedl ministr O’Connor a dodal, že reputace země bude vždy přednější, než finanční zisky.

Novozélanďané loni vyvezli živá zvířata v hodnotě 261 milionů novozélandských dolarů (přibližně čtyři miliardy korun), což je trojnásobné zvýšení oproti předchozímu roku. Stále to však představuje jen zlomek exportu zemědělských produktů, hlavního vývozního artiklu, připomíná AP.

lsa ank