Evropská komise připravuje návrh takzvaného Biotechnologického aktu, který by měl usnadnit a urychlit schvalování takzvaných nových potravin v EU. Podle návrhu Strategie pro oblast biologických věd (Life Sciences Strategy), jejíž zveřejnění je plánováno na 02/07/2025, má být tato právní úprava součástí širší snahy podpořit biotechnologické inovace v odvětvích, jako jsou zdravotnictví a potravinářství. Komise v pracovním dokumentu argumentuje, že současné schvalovací postupy pro nové potraviny jsou příliš zdlouhavé a náročné, což brzdí konkurenceschopnost a zavádění nových technologií. Nové potraviny jsou v EU definovány jako produkty, které nebyly významně konzumovány před květnem 1997. Tato kategorie zahrnuje široké spektrum výrobků – od exotických potravin přes produkty založené na inovativních výrobních postupech až po laboratorně pěstované tkáně imitující maso, mouku z hmyzu nebo zeleninu ošetřenou UV zářením. Návrh strategie zdůrazňuje například potenciál přesné fermentace, která umožňuje vyrábět bílkoviny a enzymy podobné těm živočišného původu a otevírá nové možnosti pro výrobu alternativních potravin. Komise plánuje také každoroční konferenci o potravinářské fermentaci s cílem podpořit spolupráci mezi aktéry v tomto odvětví a posílit rozvoj udržitelných technologií. Připravovaná opatření ale mohou čelit odporu části členských států. Již loni se Maďarsko, Itálie, Francie a Rakousko postavily proti rychlejšímu schvalování některých nových potravin, zejména laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso, s odkazem na ochranu kulinářského dědictví Evropy. V současnosti je v EU povoleno přes 200 nových potravin, přičemž další žádosti jsou v procesu. Mezi nimi jsou i první evropské žádosti o povolení pro laboratorně pěstované tkáně imitující maso, například foie gras od francouzské firmy Gourmey či hovězí tuk z laboratorně pěstovaných tkání od nizozemské společnosti Mosa Meat.

Více informací zde.