Členové Výboru EP pro zemědělství (COMAGRI) vyjádřili během jednání s Evropskou komisí silnou podporu opatřením EU, která se zabývají riziky spojenými s mykotoxiny. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) jsou tyto toxické sloučeniny produkované houbami spojovány s vážnými zdravotními účinky, včetně gastrointestinálních problémů, potlačení imunity, poškození ledvin a rakoviny. Frank Verstraete, zástupce vedoucího oddělení pro technologie zpracování potravin a nové potraviny, ve svém projevu jménem GŘ SANTE zdůraznil, že EU stanovila maximální limity pro 11 mykotoxinů v celé řadě potravin a krmiv. Tyto limity vycházejí z hodnocení EFSA a jejich cílem je chránit zdraví lidí i zvířat a zároveň jsou prakticky dosažitelné díky správným postupům v celém dodavatelském řetězci. Zdůraznil, že je třeba být stále ostražitý, zejména s ohledem na zvýšený výskyt mykotoxinů v souvislosti se změnou klimatu. Verstraete potvrdil, že Komise úzce spolupracuje s členskými státy a zúčastněnými stranami při shromažďování údajů a v případě potřeby upravuje regulační úrovně. Poukázal také na možnosti šlechtění odolných odrůd plodin a používání insekticidů, přičemž poznamenal, že ekologické plodiny nejsou nutně vystaveny vyššímu riziku kontaminace. V následné diskusi Norbert Lins (EPP, DE) ocenil přístup Komise a zdůraznil potřebu jasných prahových hodnot a průběžného monitorování. Bert-Jan Ruissen (ECR, NL) vyzval k většímu zaměření na prevenci. Ivan David (ESN, CZ) vznesl dotaz na obsah mykotoxinů v dovozu z Ukrajiny, zatímco Benoit Cassart (Renew, BE) se ptal na možná vyšší rizika v ekologickém zemědělství. Verstraete odpověděl, že kontaminace mykotoxiny je multifaktoriální problém, a zopakoval význam integrovaných řešení. Debata zdůraznila podporu napříč stranami pro pokračující regulační opatření, dohled a výzkum s cílem zvládnout hrozbu mykotoxinů v evropských potravinových a krmivových systémech.
Více informací zde.