Francouzský úřad pro bezpečnost potravin ANSES vydal v uplynulém týdnu doporučení ve prospěch zákazu prodeje potravin na bázi sóji v hromadném stravování, a to s cílem předejít riziku kritického nadbytku izoflavonů a endokrinních disruptorů obsažených v sóji a potravinách na bázi sóji. ANSES také vyzval výrobce, aby ve svých výrobcích obsah sóji snižovali. Podle zjištění ANSES u konzumentů potravin na bázi sóji existuje riziko překročení toxikologických hodnot u 76 % dětí ve věku 3 až 5 let, 53 % dívek ve věku 11 až 17 let, 47 % mužů ve věku 18 let a žen ve věku 18 až 50 let a 75 % žen ve věku 51 let a více. Ve Francii je povinností zařazování vegetariánských menu do jídelních lístků ve veřejném stravování, ANSES proto doporučil zařazovat taková vegetariánská menu, která sóju neobsahují.

Více informací zde.