Evropské instituce dosáhly v noci z 18/02/2025 na 19/02/2025 dohody v trialogu k problematice potravinového odpadu, stínovou zpravodajkou byla česká europoslankyně Jana Nagyová (PfE). Instituce odmítly ambiciózní pozici starého Evropského parlamentu, která požadovala redukční cíl pro zpracovatele a výrobce potravin ve výši 20 % do roku 2030. Zachován tedy zůstal cíl 10 % pro redukci potravinového odpadu pro zpracovatele a výrobce potravin do roku 2030, a to podle návrhu Komise a pozice Rady. Referenčním obdobím je průměr z let 2021 – 2023, je ale možné nastavit dřívější rok, pokud už členský stát začal sbírat data o potravinovém odpadu dříve. Rovněž cíl pro domácnosti a HORECA zůstává tak, jak jej navrhla Komise, tedy 30 % (starý Parlament navrhoval 40 %). Stran potravinového odpadu pro zemědělskou prvovýrobu starý Parlament žádal o realizaci studie v roce 2025, která by měla posoudit cíle pro redukci potravinového odpadu pro zemědělskou prvovýrobu. Studie je nyní po trialozích požadována až v roce 2027, opět v souladu s pozicemi ostatních institucí, nezahrnuje ani přímý požadavek na zavedení cílů pro zemědělskou prvovýrobu, nově uvádí vyjádření, že Komise přezkoumá cíle, jichž má být dosaženo do roku 2030, s cílem případně je upravit nebo rozšířit na další fázi potravinového řetězce a zvážit stanovení nových cílů po roce 2030. Předběžnou dohodu nyní musí schválit Rada a Parlament, poté bude podrobena právní jazykové revizi. Po formálním přijetí budou mít členské státy EU až 20 měsíců na to, aby aktualizovaly své vnitrostátní právní předpisy v souladu s novými pravidly.

Více informací zdezde a zde.