Evropská komise na začátku února 2025 zveřejnila revizi plnění Evropského plánu boje proti rakovině. Komise ve své zprávě analyzuje pokrok dosažený v oblasti prevence a kontroly rakoviny a zdůrazňuje významnou úlohu potravin a zemědělství. Plán uznává vliv výběru stravy na riziko vzniku rakoviny a nastiňuje legislativní a politická opatření na podporu zdravějších vzorců spotřeby a zároveň řeší obavy průmyslu. Pokud jde o víno a alkoholické nápoje, je hlavním aspektem plánu boje proti rakovině snížení škodlivé konzumace alkoholu, která je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny. Zpráva zdůrazňuje, že v roce 2019 konzumovalo alkohol denně 8,4 % obyvatel EU starších 15 let, přičemž 37,2 % obyvatel pilo alkohol alespoň jednou týdně. Cílem plánu je zmírnit karcinogenní rizika spojená s konzumací alkoholu zavedením přísnějších předpisů o označování a osvětových kampaní. Za tímto účelem Evropská komise spolupracuje s členskými státy na posílení zdravotních varování před alkoholem a omezení reklamních praktik, které podporují nadměrnou konzumaci. Kromě toho se zvažuje zavedení daňových a cenových politik, které by snížily dostupnost alkoholu, zejména vína a lihovin. Plán boje proti rakovině nadále zastává postoj, že pokud jde o riziko vzniku rakoviny, neexistuje bezpečná míra konzumace alkoholu. Pokud jde o potraviny a výživové politiky, je základem cílů plánu boje proti rakovině širší přístup k výživě, který se zaměřuje na podporu zdravějšího stravování prostřednictvím potravinových politik v celé EU. Dokument uvádí několik možných opatření, mezi něž patří zpřísnění požadavků na označování potravin s cílem poskytnout jasnější informace o výživových hodnotách potravin a potenciálních rizicích vzniku rakoviny (Komise uvádí, že některé členské státy už vyjádřily podporu některým dobrovolným systémům značení výživových hodnot na přední straně obalu potravin a aniž by byla více konkrétní uvádí, že bude s členskými státy nadále vést diskusi o těchto a dalších podobných systémech); podpora změny složení zpracovaných potravin s cílem snížit obsah soli, cukru a nezdravých tuků; zvýšení dostupnosti a cenové dostupnosti čerstvého ovoce a zeleniny prostřednictvím dotací a pobídek pro zemědělce; a společně s členskými státy prozkoumat daňové pobídky pro zvýšení spotřeby zdravých potravin. EU už také přijala maximální limity pro kadmium, olovo, ochratoxin A, dioxiny a dioxinům podobné polychlorované bifenyly (PCB) a anorganický arsen (potraviny jiného než mořského původu). Stále ale probíhají diskuse o stanovení dalších maximálních limitů pro akrylamid, dioxiny a PCB, glycidylestery, estery 3-MCPD a uhlovodíky minerálních olejů. Plán je v souladu s evropskou strategií „Farm to Fork“, jejímž cílem je vytvořit zdravější a udržitelnější potravinový systém. Podporuje ekologické zemědělství a omezování pesticidů a zároveň se zabývá kontaminanty v potravinách, které mohou přispívat k riziku vzniku rakoviny. Plán boje proti rakovině sice upřednostňuje veřejné zdraví, ale zároveň uznává potřebu podporovat zemědělské výrobce a potravinářský průmysl při přechodu na zdravější a udržitelnější postupy. Finanční programy, jako jsou iniciativy EU4Health a Horizon Europe, poskytují finanční podporu výzkumu a inovacím v oblasti výroby potravin, včetně alternativních bílkovin a zdokonalených opatření pro bezpečnost potravin. V případě výrobců vína plán vyzývá k přizpůsobení se měnícím se preferencím spotřebitelů a regulačnímu prostředí.
Více informací zde.