Organizace pro výživu a zemědělství FAO vydala novou studii o potravinových systémech nazvanou „Správa a odolnost jako vstupní body pro transformaci potravinových systémů v období do roku 2030“. Jedná se o první komplexní analýzu změn klíčových ukazatelů potravinového systému od roku 2000, na dokumentu spolupracovala i Kolumbijská univerzita, Cornellova univerzita a Globální aliance pro lepší výživu. Výzkumníci zkoumali celkem 50 ukazatelů potravinových systémů z pěti oblastí – stravování, výživa a zdraví; životní prostředí, přírodní zdroje a produkce; živobytí a chudoba; spravedlnost a odolnost; a správa. Mezi úspěchy výzkumníci zařadili významné zvýšení přístupu k nezávadné vodě, lepší dostupnost některých komodit včetně zeleniny, i posílenou ochranu rostlinných a živočišných genetických zdrojů. Mezi obavami studie zmiňuje obavy z kolísání cen potravin, zhoršující se odpovědnosti vlád a sníženou účast občanské společnosti. Autoři v reakci na výsledky vyzývají k urychlenému přechodu na ještě udržitelnější potravinový systém.

Studie dostupná zde.