Evropská komise obdržela dne 26/07/2024 historicky první žádost o schválení uvedení na trh pro laboratorně pěstované bílkovinné výrobky. Jednalo se o žádost francouzského start-upu Gourmey pro jejich laboratorně pěstovanou imitaci foie gras (husích jater). Společnost Gourmey na vývoj produktu získala přes 65 milionů EUR od investorů, aktuálně pracuje na vývoji i dalších laboratorně pěstovaných potravin. Kromě Evropské Unie žádá Gourmey o povolení ke vstupu na trh i ve Velké Británii, Švýcarsku, Singapuru a USA (detailněji viz Evropské zpravodajství z 04/08/2024). V lednu 2025 se k této žádosti přidala v pořadí druhá žádost o vstup laboratorně pěstovaných potravin na evropský trh – o povolení požádala nizozemská společnost Mosa Meat (Evropská komise v závěru roku 2021 poskytla dvěma nizozemským firmám pracujícím na zlevnění a zvýšení udržitelnosti laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso finanční prostředky z ozdravného Covid balíčku ve výši 2 miliony EUR, jednou z těchto společností byla právě Mosa Meat, která cílí na produkci pro komerční účely; v roce 2024 Mosa Meat investovala do rozšíření výroby a snížení nákladů dalších 40 milionů EUR). Mosa Meat žádá o schválení laboratorně pěstované imitace hovězího tuku, jehož přidání do vegetariánských alternativ a imitací hamburgerů by podle společnosti mohlo posílit atraktivitu těchto výrobků pro milovníky masa. Žádost nyní posoudí Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který by měl k rozhodnutí dospět do 18ti měsíců.
Více informací zde.