Evropský think tank Farm Europe v reakci na výsledek strategického dialogu o budoucnosti evropského zemědělství a potravinářství uvedl, že se jedná o promarněnou příležitost dát strategii Farm to Fork nový směr. Evropská komise v lednu 2024 zahájila Strategický dialog, ke kterému přizvala necelou třicítku zástupců největších evropských zájmových organizací, od zástupců zemědělců, potravinářů, spotřebitelů, obchodníků, ochránců přírody a zvířat nebo finančních institucí; zástupci Farm Europe se jednání neúčastnili. Strategický dialog podle Farm Europe představoval dobrou příležitost pro řešení palčivých otázek v zemědělství a pro správné nastavení vize pro zemědělsko-potravinářský sektor do budoucna, tato příležitost ale dle Farm Europe nebyla využita. Doporučení Strategického dialogu jsou podle bruselského think tanku v souladu s předchozími záměry Evropské komise, a to zejména s ohledem na výzvy k posílení environmentální dimenze Společné zemědělské politiky, nedostatečné řešení konkurenceschopnosti evropského zemědělsko-potravinářského řetězce, či podporu snížení spotřeby masa ve prospěch spotřeby rostlinných bílkovin. Problematické je ale podle Farm Europe i podcenění ekonomických aspektů – v doporučeních se hovoří o potřebné revizi krizové zemědělské rezervy, chybí ale informace o tom, jak by měla být rezerva vysoká, nebo zda by do ní měly být integrovány nástroje řízení rizik. V doporučeních účastníci Strategického dialogu také vyzývají k mobilizaci veřejných i soukromých zdrojů financování a zapojení bankovního sektoru se zaměřením na trénink zemědělců, výzkum a inovace, opomíjí ale problematiku investic v zemědělských podnicích. V souladu s předchozími záměry Komise je podle Farm Europe i v doporučeních zmíněná podpora změně zacílení přímých plateb se zaměřením na podporu malých zemědělců, mladých zemědělců a oblastí s přírodními omezeními. Nezodpovězenými otázkami podle Farm Europe zůstává, jak by v EU měla být zajištěna potravinová suverenita, jak by měla být zajištěna úspěšná ekonomická tranzice evropského zemědělství, a jak by měla být nastavena pravidla v zemědělství tak, aby bylo zemědělství ekonomicky profitabilní, udržitelné a sociálně odpovědné.