Náš web používá ke zlepšení fungování, poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Informace o tom, jakým způsobem je s daty cookies dále zacházeno, najdete na stránce cookies.
Na základě úspěchu předchozích tří let Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v celkem 18 členských státech EU realizuje již čtvrtý ročník kampaně #Safe2EatEU. Kampaň si klade za cíl informovat občany o různých aspektech bezpečnosti potravin, umožnit jim s důvěrou si vybírat potraviny a zvýšit jejich důvěru v potravinový systém EU.
Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) z roku 2023 jsou české domácnosti zdaleka největším producentem potravinového odpadu v zemi s 405 536 tunami vyhozených potravin ročně. Pro srovnání, maloobchod a restaurace vyhodí řádově méně potravin: v případě maloobchodu se jedná o 52 tisíc tun potravinového odpadu, restaurace a další stravovací zařízení pak vyhodí 47,5 tisíce tun jídla ročně.
Více informací v článku na portálu Bezpečnost potravin zde.
Na posledním jednání Legislativního výboru byl vznesen dotaz k problematice kouřových aromat. Ing. Štěpánek (ředitel odboru potravinářského Ministerstva zemědělství) nám k tématu zaslal aktuální shrnutí.
Na jednání Stálého výboru dne 24. 4. 2024 členské státy odhlasovaly schválení prováděcích rozhodnutí k dalšímu nepovolení některých aromatických přípravků ovlivňujících kouřové aroma v daných potravinách, konkrétně se jednalo o tato primární kouřová aromata:
Zveřejnění těchto prováděcích rozhodnutí se očekává v červnu/červenci.
Výše zmíněná primární kouřová aromata je tak tedy i nadále možné přidávat do potravin do 1. 7. 2026 a mohou zůstat na trhu až do data minimální trvanlivosti nebo data použitelnosti. Je také možné uvádět na trh přípravky obsahující tyto kouřové aromatické základní produkty, které nejsou určeny ke spotřebě jako takové, až do dat stanovených pro potraviny, pro které jsou určeny.
Dále pro vybrané kategorie potravin: 1.7 (Sýry a výrobky ze sýra), celá kategorie 8 (Maso, tzn. včetně masných polotovarů, všech masných výrobků), 9.2 (Zpracované ryby a produkty rybolovu včetně měkkýšů a korýšů), 9.3 (Jikry) a jejich odpovídající podkategorie, do nichž jsou tyto přípravky přidány, je možné uvádět na trh do 1. 7. 2029 s tím, že mohou zůstat na trhu až do data minimální trvanlivosti nebo data použitelnosti.