Evropská komise s členskými státy diskutuje o možných nových právně závazných limitech pro akrylamid v potravinách. První právní předpisy zavádějící omezení týkající se výskytu akrylamidu v potravinách byly zavedeny v roce 2017, členské státy se ale v té době nedokázaly dohodnout na maximálním povoleném množství akrylamidu ve zpracovaných potravinách. Místo toho jsou stanovovány ukazatele, které musí potravinářské společnosti používat při sledování účinnosti svých snah o snížení obsahu akrylamidu v chipsech, chlebu, sušenkách nebo kávě. Evropská komise a členské státy se v nařízení zavázaly zvážit stanovení maximálních limitů této látky v některých potravinách. Na základě tohoto závazku nyní Evropská komise a národní odborníci diskutují o zavedení právně závazných limitů pro některé potraviny, snížení stávajících ukazatelů a přidání nových, které by se týkaly více výrobků, například zeleninových chipsů jiných než bramborových a obilných.
Více informací zde.