Asociace zpracovatelů drůbeže v EU (AVEC) publikovala studii (zde), podle které by přijetí standardů Evropského závazku pro chov kuřat (European Chicken Commitment) zvýšilo náklady na maso o 37,5 %. Náklady na jedno kuře by vzrostly o 21,9 %, což by následně vedlo k poklesu objemu produkce. Při zachování současné produkce by se zvýšila spotřeba krmiva o 34,5 % a spotřeba vody o 34,6 %. Studie navíc zdůrazňuje, že přechod na standardy Závazku vyžaduje nové investice do výrobních zařízení. Zavedení standardů tak může vést k propadu produkce drůbežího masa v Unii o 41 %. Evropský závazek podporují například společnosti Nestlé, Unilever, IKEA nebo Danone. V rámci paktu je definováno celkem 6 závazků včetně dodržování všech právních předpisů EU v oblasti welfare zvířat bez ohledu na zemi původu masa, maximální hustota osazení 30 kg / m2 nebo méně, zlepšení environmentálních standardů včetně například nejméně 50 luxů světla a přirozeného zdroje světla i zákazu klecových systémů chovu.
Více informací zde.