• Prostřednictvím Ministerstva zemědělství jsme dostali možnost připomínkovat návrhy ke změnám obsahu a formy resortních statistických zjišťování pro rok 2025.

V souladu s příslušným ustanovením zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů a dle vyhlášky Českého statistického úřadu č. 394/2001 Sb., kterou se stanoví postup při přípravě programu statistických zjišťování, mohou jednotlivá ministerstva každoročně podat Českému statistickému úřadu ke schválení případné návrhy ke změnám obsahu a formy resortních statistických zjišťování pro následující kalendářní rok. Vzory přiložených výkazů Ministerstva zemědělství pro rok 2025 byly zpracovány s ohledem na od roku 2025 účinné nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2022/2379 ze dne 23. listopadu 2022 o statistice zemědělských vstupů a výstupů, které zavádí změny ve statistice mlékárenství a ve statistice porážek drůbeže týkající se zejména zavedení sledování vybraných ukazatelů z produkce ekologického zemědělství a zrušení sledování Odbyt (MZe) 6-12 Měsíční výkaz o nákupu mléka odbytovými organizacemi“. Bližší informace na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

  • Dubnové zasedání stálého výboru SCoPAFF přijalo kvalifikovanou většinou návrh prováděcího nařízení Komise, kterým se mění prováděcí nařízení (EU) č. 1321/2013, pokud jde o vypuštění položek SF-001 až SF-010 z unijního seznamu povolených primárních výrobků určených k aromatizaci kouřem.

Nařízení stanovuje dva typy přechodných opatření pro potraviny obsahující kouřová aromata:

  • 1. července 2029 pro kategorie potravin 1.7 (sýry a sýrové výrobky), 8 (maso), 9.2 (zpracované ryby a produkty rybolovu včetně korýšů a měkkýšů), 9.3 (rybí jikry) a jejich odpovídající podkategorie;
  • 1. července 2026 pro všechny ostatní kategorie potravin.
  • Finální produkty mohou zůstat na trhu až do konce doby použitelnosti, pokud byly uvedeny na trh před výše uvedenými daty.

Text prováděcího nařízení a jeho přílohu (verze odhlasovaná výborem SCoPAFF) zašleme na vyžádání. Bližší informace na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Česká republika na jednání SCoPAFF aktivně vystoupila s žádostí o přechodné období alespoň 6 let. Toto stanovisko podpořilo několik dalších států. Nakonec ale byl podpořen návrh Komise vzhledem k tomu, že stávající autorizace kouřových aromat platí do 30. 6. 2024 a pokud by nedošlo ke schválení prováděcího nařízení s přechodnými obdobími, nebylo by možné kouřová aromata od 30. 6. používat vůbec.

  • Zde najdete prvotní analýzu nařízení o obalech a obalových odpadech, kterou vypracoval FoodDrinkEurope. Text nařízení nyní prochází korekcemi, které opraví právní a jazykové chyby, a nařízení má být na konci letošního roku zveřejněno v Úředním věstníku Evropské unie. Do té doby se bude vycházet pouze z předběžné verze.

Bližší informace Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

  • Potravinářská komora ČR se zúčastní 2. ročníku potravinářského veletrhu CZECH FOOD EXPO, který se bude konat na Výstavišti v Českých Budějovicích v termínu 9.-12.5.2024.
  • Průběžně odpovídáme na novinářské dotazy, tématem rozhlasových a televizních rozhovorů i dalších příspěvků je aktuálně téma cen potravin, dvojí kvalita potravin, dovozy ze třetích zemí, volby do Evropského parlamentu, problematika zemědělských protestů v Evropě, Green Deal, zvýšená byrokracie pro zemědělce i potravináře, problematika alternativních potravin, udržitelný potravinový systém aj.