Vědečtí pracovníci Jean-François Hocquette, Sghaier Chriki, Dominique Fournier, a Marie-Pierre Ellies-Oury zveřejnili dne 26/03/2024 článek v odborném časopise ScienceDirect nazvaný „Změní "kultivované maso" náš potravinový systém směrem k větší udržitelnosti?“. Mezi hlavní závěry autoři článku zařadili skutečnost, že potraviny získávané laboratorním pěstováním buněk jsou stále v rané fázi vývoje, počet vědeckých studií o laboratorně pěstovaných potravinách je poměrně malý, přičemž existuje jen velmi malý počet studií zaměřených na bezpečnost, zdravotní nezávadnost a dopady těchto potravin na životní prostředí. Podle autorů článku producenti laboratorně pěstovaných potravin doposud neprokázali jasný příspěvek svých výrobků k udržitelnosti. Aby se laboratorně pěstované tkáně imitující maso staly skutečně důvěryhodnou alternativou masa, musely by podle autorů při srovnání s masem nabídnout skutečnou a prokázanou přidanou hodnotu z hlediska bezpečnosti, výživových přínosů a/nebo snížení dopadů na životní prostředí, což se ale zatím v praxi neděje. Současný stav poznání je nedostatečný, podle autorů neexistuje dostatečné množství vědeckých studií, které by porovnávaly environmentální, zdravotní, sociální, ekonomické a právní otázky produkce konvenčního masa a laboratorně pěstovaných imitací.

Více informací zde.