Francouzská agentura pro potraviny, životní prostředí a bezpečnost a ochranu zdraví při práci (ANSES) v závěru roku 2023 vydala stanovisko k systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score, a to s ohledem na nový algoritmus pro výpočet Nutri-Score, který měl vstoupit v platnost od ledna 2024. ANSES ve svém stanovisku shrnuje navrhované změny v algoritmu a k řadě z nich se vyjadřuje kriticky. Stran vlákniny například ANSES upozorňuje, že nový algoritmus uděluje pozitivní body pouze potravinám s obsahem vlákniny vyšším než 3g/100g, což odpovídá prahové hodnotě pro potraviny, které mohou být označovány výživovým tvrzením „zdroj vlákniny“. V tomto ohledu podle ANSES nový algoritmus nerozlišuje mezi potravinami bez vlákniny a potravinami, které obsahují méně než 3g/100g vlákniny. Stran mléčných výrobků ANSES uvádí, že příjem bílkovin není ve francouzské populaci výživovým problémem, sýry například by proto měly být hodnoceny spíše podle toho, než kolik obsahují bílkovin, podle toho, kolik obsahují vápníku, případně by hodnocení vápníku mělo být do algoritmu doplněno. Kalorickým nealkoholickým slazeným nápojům nový algoritmus podle ANSES prospívá, protože je hodnotí méně přísně, než jak je hodnotil podle původního algoritmu. Kalorické slazené nápoje tak mají z nového algoritmu prospěch, což podle ANSES ale nepřispívá k odrazování spotřebitelů od konzumace těchto nápojů. ANSES rovněž doplňuje, že by nový algoritmus měl více přihlížet k důležitým živinám v potravinách a nápojích (vitamíny, minerální látky), které by mohly pomoci lépe rozlišit mezi mlékem, ovocnými šťávami a nealkoholickými nápoji. ANSES proto doporučuje provedení výzkumu v oblasti veřejného zdraví, který by na základě vědeckých porovnání údajů z terénu určil silné a slabé stránky systému Nutri-Score a zlepšil tak účinnost politik v oblasti veřejného zdraví a výživy.

Více informací zde.