Skupina dvanácti členských států Evropské Unie pod vedením Rakouska, Francie a Itálie (AT, FR, IT, CZ, CY, EL, HU, LU, LT, MT, RO, SK) vyzvala ve společném dokumentu k řádnému prodiskutování problematiky laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso nejen mezi jednotlivými členskými státy EU navzájem, ale i s Evropskou komisí, zúčastněnými stranami a širokou veřejností. Ve společném dokumentu s názvem „Role SZP při zajišťování vysoce kvalitní a primární zemědělské produkce potravin“ členské státy uvádí, že evropští zemědělci hrají klíčovou roli při zajišťování potravinového zabezpečení, posílení evropské potravinové soběstačnosti a poskytování kvalitních a bezpečných potravin evropským občanům. Evropské zemědělství je podle nich páteří venkovské ekonomiky, chrání kulturní krajinu i životní prostředí. Souběžně s tím ale po celém světě vznikají iniciativy na podporu produkce „masa“ v laboratořích. Tyto postupy podle skupiny členských států ale představují hrozbu pro primární zemědělské postupy a skutečné metody výroby potravin, které jsou základem evropského modelu zemědělství. V neposlední řadě koalice zemí zdůrazňuje, že laboratorní výrobky „nelze nikdy nazývat masem“. Koalice proto vyzývá Komisi, aby zajistila, že laboratorně pěstované produkty nebudou nikdy propagovány jako autentické potraviny, případně že za ně nebudou zaměňovány. Detailněji je dokument rozebrán ve zpravodajství z 21/01/2024. Dokument byl předložen k diskusi ministrů zemědělství během Rady ministrů dne 23/01/2024. V rámci diskuse byl dokument – a zejména část o potřebě o tématu diskutovat – podpořen většinou členských států včetně FR, IT, PL, ES, HU, SK, IE, LT, CY, EL, LU, SI, BG, HR a PT. Německo zdůraznilo, že je v současné době produkce těchto potravin velmi malá a je proto obtížné posoudit jejich příležitosti a rizika. Itálie připomněla, že v závěru loňského roku přijala národní vyhlášku, která zakazuje výrobu a uvádění laboratorně pěstovaných potravin na italský trh. Slovensko o podobné vyhlášce zaměřené na imitace masa uvažuje. Francie podpořila názor, že nařízení o nových potravinách nebude dostatečným nástrojem pro posouzení bezpečnosti těchto typů potravin, podle německé delegace je nutné zajistit správné označování pro laboratorně pěstované potraviny. Problematiku správného označování zmínila i LT, SI, BG a LU. Pro řadu delegací bude klíčové v budoucích debatách zajistit ochranu tradičnímu zemědělství a potravinářství (CY, PL, HR) či založení posouzení bezpečnosti těchto potravin na pevných vědeckých datech a posouzení dopadů (DE, IE, ES, HU, HR, PT). Jedinými dva státy, které se vyjádřily k laboratorně pěstovaným potravinám otevřeně, bylo Nizozemí a Dánsko, obě země do vývoje nových typů potravin investují. V závěru vystoupila komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides, která uvedla, že nařízení o nových potravinách je zlatým standardem posuzování bezpečnosti nových potravin. Veškeré potraviny nového typu procházejí přísným posouzením ze strany Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), pro laboratorně pěstované potraviny ale zatím Komise neobdržela žádnou žádost o vstup na EU trh. Komisařka ale uvedla, že EFSA nyní na žádost Komise reviduje své pokyny pro nové potraviny a zavádí nejmodernější ustanovení pro posuzování bezpečnosti a výživové hodnoty laboratorně pěstovaných potravin. Podle komisařky je nařízení vhodným nástrojem i z hlediska problematiky označování nových potravin, protože zajišťuje, aby byl spotřebitel řádně informován o svém nákupu. Komisařka ale připustila, že údaje o laboratorně pěstovaných tkáních imitujících maso jsou zatím nedostatečné a neumožňují úplné hodnocení v klíčových oblastech, jako jsou emise, životní prostředí nebo ceny potravin.

Více informací zde.