Evropský parlament přijal dne 18/01/2024 své stanovisko k uvádění výživových a zdravotních tvrzení při označování potravin, a to poměrem hlasů 425 pro, 75 proti, 59 europoslanců se zdrželo. Parlament ve svém stanovisku připomíná, že ve svém usnesení z roku 2021 o strategii Farm to Fork uvítal oznámení legislativního návrhu na stanovení výživových profilů, který má zakázat používání výživových a zdravotních tvrzení u potravin s vysokým obsahem tuku, cukru nebo soli nebo u obecně nezdravých potravin, a vyzval k tomu, aby byla zvláštní pozornost věnována potravinám pro děti a jiným potravinám pro zvláštní účely. Parlament zdůrazňuje, že jsou spotřebitelé nadále vystavováni výživovým a zdravotním tvrzením na potravinách, které mají vysoký obsah cukru, tuku nebo soli, což se neslučuje s cílem vysoké úrovně ochrany spotřebitele. Podle stanoviska EP je „nezdravé stravování s vysokým obsahem soli, cukru a tuku, včetně nasycených tuků a transmastných kyselin, jedním z hlavních rizikových faktorů chorob a úmrtnosti v Evropě“.  Naopak zdravější strava, která obsahuje vyšší příjem potravin rostlinného původu, jako je čerstvé ovoce a zelenina, celozrnné potraviny a luštěniny, a vyhýbá se nadměrné spotřebě masa a vysoce zpracovaným produktům, přispívá podle stanoviska EP k lepšímu zdraví, vede k nižší mortalitě způsobené nepřenosnými onemocněními spojenými se stravováním a má příznivé účinky na životní prostředí. Podle Evropského parlamentu je proto třeba zajistit, aby informace o výživových nebo zdravotních hodnotách potravin, které jsou uvedeny na etiketách a jsou používány pro účely obchodní úpravy, marketingu a reklamy, byly přesné, vědecky podložené a smysluplné, přičemž Parlament vyzývá k pravidelné aktualizaci seznamu schválených výživových a zdravotních tvrzení o potravinách v souladu s vědeckým vývojem v oblasti potravin a výživy. Parlament ale zdůrazňuje, že spotřebitelé mají sklon nadměrně konzumovat potravinářské výrobky, na nichž je uvedeno tvrzení o tom, že podporují lepší zdraví, čemuž se říká „haló efekt“, a je zastáncem toho, aby na etiketách všech potravin a doplňků stravy, které jsou opatřeny zdravotními tvrzeními, byly uvedeny minimální i maximální dávky použití a doporučení, aby spotřebitel před požitím doplňků stravy konzultoval zdravotnického pracovníka, zejména aby se zamezilo možným nežádoucím účinkům, pokud by byly výrobky užívány v kombinaci s určitými druhy léčby, a aby se nepřispívalo k případným poruchám příjmu potravy. Parlament rovněž vyzval k financování výzkumu v oblasti porozumění tvrzením ze strany spotřebitelů. V otázce relevantnosti uváděných tvrzení Parlament vyzývá Komisi, aby posoudila možnost omezit používání povolených výživových tvrzení „bez přidaného cukru“ u výrobků obsahujících náhradní sladidla nebo vysoké množství volných cukrů.

Více informací zde.