Evropská komise podcenila náklady potřebné na uskutečnění přechodu k udržitelnému potravinovému systému jak předpokládá strategie Farm to Fork. Uvedla to zástupkyně generální ředitelky Generálního ředitelství Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE) Claire Bury. Po odchodu Franse Timmermanse a přesunu Evropské zelené dohody do portfolia výkonného místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče Evropská komise podle vyjádření Bury přistoupila k vyhodnocování toho, co se v rámci Zelené dohody podařilo, a co nikoliv. Bury uvedla, že Komise měla více přemýšlet o financování celého projektu, veřejné financování v rámci Společné zemědělské politiky se prokazuje jako nedostatečné k zajištění ambiciózních plánů Komise. Aby bylo možné plán realizovat, bude potřeba podnítit i soukromé financování a alokaci prostředků z oblastí mimo SZP.