Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen v polovině září během svého vystoupení ke Stavu Evropské Unie uznala práci zemědělců a potravinářů a uvedla, že v otázce Evropské zelené dohody je třeba posílit strategický dialog se všemi zúčastněnými stranami včetně zástupců zemědělsko-potravinářského sektoru a zmírnit názorovou polarizaci. Cílem dialogu je užší spolupráce se sektory zemědělství a potravinářství, strategický dialog by podle Komise měl být ústředním bodem další fáze Evropské zelené dohody. Podle generálního ředitelství Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova (DG AGRI) by měly být dialogy zahájeny do konce letošního roku. Dialogy by měly mít pravděpodobně různé úrovně, od politické, přes technickou, až po občanskou – skrze dialog s veřejností. Struktura dialogů zatím není známa, podle DG AGRI by se dialogy měly zaměřit zejména na aspekty Evropské zelené dohody, které u odborné veřejnosti působily největší názorovou polarizaci. Otázkou tak zůstává, jestli Evropská komise předloží plánované návrhy právních předpisů včetně Udržitelného potravinového rámce, Welfare zvířat, Proteinového plánu, Taxonomie nebo Informací o potravinách poskytovaných spotřebitelům. Komise v uplynulém týdnu zveřejnila pracovní plán, který informuje o termínech předložení plánovaných iniciativ ze strany Komise, pracovní plán je ale nastaven pouze do 29/11/2023 a neobsahuje žádné zemědělsko-potravinářské iniciativy. Aktualizace pracovního plánu by měla být k dispozici v polovině října 2023, mandát Evropské komise končí za rok.
Evropská komise zahájí strategický dialog o budoucnosti zemědělství, cílem je užší spolupráce se zemědělsko-potravinářským sektorem; dialog bude ústředním bodem další fáze Evropské zelené dohody
6. říjen 2023