Vědecký poradní mechanismus vydal v červnu 2023 publikaci nazvanou Na cestě k udržitelné spotřebě potravin – podpora zdravé, cenově dostupné a udržitelné spotřeby potravin. Činnost Vědeckého poradního mechanismu (SAM) zahájila Evropská komise v květnu roku 2015. Mechanismus má za cíl poskytovat „nezávislé, objektivní a nepolitické pohledy a doporučení rozhodujícím orgánům Unie v oblasti evropské vědní politiky“ (zde). Nová zpráva SAM má ambici poskytnout Evropské komisi stanovisko k udržitelnosti potravinového systému ještě předtím, než Evropská komise na podzim 2023 předloží první právní rámec pro udržitelný potravinový systém EU. SAM ve zprávě vyzdvihuje roli strategie Farm to Fork pro posílení udržitelnosti potravinového systému, podporuje „radikální“ změny současného systému. SAM ve zprávě předkládá i celou řadu doporučení, která by měla pomoci přechodu k udržitelnosti. Doporučení by podle SAM měla být implementována napříč celým řetězcem a měla by být implementována co nejdříve (bez ohledu na to, že ve studii SAM uvádí, že zkušenosti s některými doporučeními v praxi prakticky neexistují). Mezi hlavní doporučení SAM patří zavedení daní na nezdravé a neudržitelné potraviny, mezi které SAM řadí například červené maso, zpracované maso a potraviny s vysokým obsahem cukru, tuku a soli. Mezi problematické potraviny patří podle SAM i potraviny s nízkou nutriční hodnotou, nebo některé vysoce zpracované potraviny. Kromě zavedení daní na „nezdravé“ nebo „neudržitelné“ potraviny doporučuje SAM rovněž úpravu dotačních podpor ze SZP. Podle SAM jsou některé přímé dotace, například v rámci dotací na produkci, nadále vypláceny na podporu živočišné výroby. SAM uvádí, že od podpor na produkci živočišné výroby by mělo být upuštěno, podpory na živočišnou výrobu jako takové by měly být vypláceny pouze na produkci s nízkým negativním, nebo dokonce kladným, dopadem na životní prostředí. Dalším doporučením SAM je i podpora alternativních proteinů a imitací. Podporovány by měly být luštěniny, rostlinné imitace masa, bílkoviny získané přesnou fermentací a bílkoviny na bázi hmyzu a řas. Výzkum nových alternativních zdrojů bílkovin a laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso by měl podle SAM zahrnovat i hodnocení jejich nutriční hodnoty, zdravotních dopadů a ekologické stopy. Jedním z dalších doporučení je povinná reformulace potravin, tedy změna receptur s cílem upravit složení potravin, které mají vyšší obsah soli, tuku, nebo soli. Cíle a kritéria udržitelnosti by podle SAM měly být reflektovány i v národních výživových plánech.
Zpráva k dispozici zde.