Výzkumná služba Evropského parlamentu (EPRS) zveřejnila v červnu 2023 novou studii nazvanou Udržitelné potravinové systémy. Výzkumná služba provedla analýzu stanovisek týkajících se udržitelných potravinových systémů na úrovni EU a na národní, regionální a lokální úrovni. Podle zjištění EPRS by se do připravovaného pracovního rámce pro udržitelný potravinový systém, který Evropská komise plánuje předložit na podzim 2023, měla zahrnout například opatření, která budou mít za cíl posílit hospodářský potenciál všech odvětví souvisejících s potravinami a tím přispět k regionálnímu rozvoji. Pro budoucnost udržitelných potravinových systémů je podle zjištění EPRS rovněž klíčové zajistit investice do výzkumu a inovací v odvětvích souvisejících s potravinami, přijímána by měla být opatření, která pomohou zajistit zdravější potraviny pro širší skupiny obyvatelstva, zlepšeny by měly být pracovní podmínky pro zaměstnance v potravinářském průmyslu. Kvalita potravin a potravinové zabezpečení by měly patřit mezi hlavní priority nového pracovního rámce, pro rozvoj udržitelných potravinových systémů včetně zemědělské prvovýroby by měly být zajištěny větší finanční podpory pro zemědělce a potravináře. Evropská komise by návrh rámce měla předložit v září nebo říjnu 2023, zaměřit by se měla na udržitelné veřejné zakázky, označování udržitelné produkce a nastavení obecných kritérií udržitelnosti. Zástupkyně Generálního ředitelství Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE´), Anastasia Alvizou, v uplynulém týdnu uvedla, že se Evropská komise bude v připravovaném návrhu zaměřovat na systematičtější změnu vzorců výroby a spotřeby potravin s cílem zajistit radikální změnu současného stavu. Institut pro změnu životního prostředí Oxfordské univerzity v tomto kontextu Evropské komisi doporučil stanovit si kvantitativní cíle, které by do nového rámce měly být zahrnuty. Jedním z možných cílů by podle Institutu mohlo být například zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny nebo snížení spotřeby masa a mléčných výrobků. Environmentální nevládní organizace rovněž varovaly, že se rámec bude soustředit pouze na „potravinové zabezpečení a posílení vnitřního trhu Unie“. Environmentální organizace BirldLife dokonce uvedla, že „zahrnutí potravinového zabezpečení mezi klíčové cíle rámce je nepřijatelné“. Zatím ale není známo, jaká konkrétní opatření Evropská komise plánuje v rámci připravovaného rámce pro udržitelný potravinový systém předložit.

Více informací zdezde a zde.