Evropská komise plánuje v průběhu září / října předložit návrh pracovního rámce pro udržitelný potravinový systém. Návrh, který by měl v první etapě nastavovat pravidla pro zadávání udržitelných veřejných zakázek, označování udržitelné produkce a nastavování obecných principů udržitelnosti, by měl podle Evropské komise cílit i na to, aby obnovil rovnováhu mezi „nadměrnou spotřebou masa a mléčných výrobků a rostlinnou stravou“. Zástupci Evropské komise zdůraznili, že by pracovní rámec neměl v žádném případě vést k zákazu některých výrobků, měl by pouze cílit na nastolení rovnováhy, která podle Evropské komise v současnosti chybí. Environmentální organizace v rámci jednání s Komisí vyzvaly k tomu, aby mezi obecné principy udržitelnosti kromě – podle environmentálních organizací – poměrně nejednoznačného a s pochybnými výsledky spojovaného konceptu „významně neškodit“ zařadila i přísnější princip předběžné opatrnosti.