Producenti alternativních proteinů a imitací živočišných potravin získaných metodou přesné fermentace založili v Bruselu nové lobbistické uskupení s cílem usnadnit schvalování vstupu na evropský trh u takto získaných potravin. Producenti své postupy stále vyvíjí, podle informací ze strany některých z těchto producentů už jsou ale některé potraviny, například imitace sýrů, připraveny k uvedení na evropský trh. Uvedení na trh v EU ale bude záviset na tom, zda budou tyto potraviny zařazeny na seznam takzvaných nových potravin, se schvalovacím procesem má pomoci právě nová lobby organizace. Metody přesné fermentace využívají úpravy mikrobů tak, aby produkovali údajně stejné bílkoviny, které je možné nalézt v mléce nebo ve vejcích, čímž dochází k produkci alternativních proteinů. Dalším krokem je pak produkce imitací potravin živočišného původu za použití některých chytrých potravinářských technologií, díky kterým by mělo být možné vyrobit například imitace sýrů k nerozeznání od těch, které se vyrábějí tradičním způsobem.
Producenti alternativních proteinů a imitací živočišných potravin získaných metodou přesné fermentace založili v Bruselu nové lobbistické uskupení s cílem usnadnit schvalování vstupu na evropský trh u takto získaných potravin
16. červen 2023