Francouzský systém označování environmentálního dopadu produkce potravin Planet-Score, který se doposud ve svém hodnocení soustředil zejména na welfare zvířat, biodiverzitu, použití pesticidů a klima, se pravděpodobně rozšíří i o hodnocení stupně zpracování potravin, označování země původu a informace o spravedlivém přístupu k producentům potravin. Nejnovější algoritmus nadále vychází z původních sledovaných oblastí, podle vývojářů systému ale spotřebitelé stále častěji hledají o potravinách větší množství informací, než kolik jich poskytuje například dobrovolný systém označování výživových hodnot Nutri-Score (rovněž francouzský systém). Systém Planet-Score byl vyvinut v roce 2021, jeho cílem je rozlišit dopady na životní prostředí mezi různými kategoriemi potravin (například maso versus jablko), ale i v rámci jedné kategorie (například mezi různými odrůdami jablek). Systém využívá metodiku hodnocení životního cyklu (LCA), nad její rámec doplňuje i pesticidy, klima, biodiverzitu a welfare zvířat. Tyto čtyři aspekty totiž podle vývojářů systému nejsou v metodice LCA zahrnuty dostatečně. Nově by se měl systém Planet-Score rozšířit ještě o další tři aspekty, a to o už zmíněný stupeň zpracování potravin, zemi původu a spravedlivý přístup k producentům potravin. V případě značení stupně zpracování potravin se vývojáři Planet-Score částečně obrací k nejpoužívanějšímu systému hodnocení v této oblasti, tedy klasifikačnímu systému NOVA. Informace o zemi původu potravin by měly být mírně odlišný přístup pro potraviny na rostlinném základě a pro potraviny živočišného původu. Označování země původu potravin rostlinných by se mělo opírat o to, kde byla potravina vyrobena, v případě označování země původu potravin živočišných by měl být brán ohled nejen na zemi, ve kterém byla potravina vyrobena, ale i na zemi, ze které pochází krmivo, které bylo určeno na výkrm daného zvířete. Posouzení spravedlivého přístupu k zemědělcům a producentům potravin by mělo probíhat na základě ověřování certifikačních systémů v zemích globálního Severu a Jihu. Na původní štítek Planet-Score by tak měly být doplněny další tři značky. Stupeň zpracování potravin by měl být hodnocen pomocí čtyřstupňové barevné škály od zelené po červenou, kde zelená znamená potravinu nezpracovanou a červená potravinu vysoce zpracovanou. Informace o zemi původu by mohly být poskytovány pomocí vlajek (například Francie nebo Evropská Unie) nebo – v případě původu ve třetích zemích – symbolem planety Země. Spravedlivý přístup k zemědělcům a producentům by pak měl být znázorněn symbolem podaných rukou, a to v zelené – příznivé – barvě, nebo červené – nepříznivé – barvě. V případě chybějících informací by byl symbol zabarven šedě.
Více informací zde.