Jihoafričané od zavedení daně z cukru prokazatelně nakupují méně sladkých nápojů.

Jihoafrická vláda zavedla v roce 2018 poplatek na podporu zdraví, jinak známý také jako "daň z cukru". Od té doby lidé kupují o 28 % méně sladkých nápojů. Výrobcům je účtován poplatek 2,1 centu na gram cukru ve 100 ml. To je přimělo omezit cukr v nealkoholických nápojích, aby se vyhnuli zvýšené dani, a zároveň se zvedla cena v obchodech - tato kombinace snížila konzumaci sladkých nápojů cukru v zemi téměř o třetinu.

Jihoafričané milují sladké nápoje
Řada vědců se shoduje na tom, že pravidelná konzumace sladkých nápojů, jako jsou šumivé sodovky, džusy s přidaným cukrem nebo energetické nápoje, je hlavním důvodem obezity a některých chronických chorob. Jedním ze způsobů, jak přimět Jihoafričany méně konzumovat tyto nezdravé nápoje, bylo tedy zavést tzv. daň z cukru. Letos bylo zveřejněno první vědecké hodnocení, které potvrdilo, že od zavedení této daně Jihoafričané nakupují méně sladkých nápojů a celkově se snaží omezit příjem cukru a kalorií. K opatření se vláda rozhodla, protože více a více Jihoafričanů bylo obézních a u řady z nich se dříve či později projevila cukrovka. V roce 2018 byla cukrovka druhou nejčastější příčinou úmrtí v zemi (po tuberkulóze).

Dlouhodobé průzkumy ukazují, že Jihoafričané jsou na sladkých nápojích závislí a nedokáží si představit, že by celý den pili jen čistou vodu. Problémy začínají už v dětství. S narůstající populací se zvyšuje i počet lidí, kteří potřebují zdravotní péči. V roce 2018 činily přímé výdaje na léčení pacientů s diabetem 2. typu 2,7 miliardy randů a tato částka se každý rok výrazně zvyšuje. Tyto údaje ale nezohledňují nepřímé dopady - jako jsou ztráta příjmu, obtížné hledání nové práce, zdravotní postižení, sociální problémy atd. A samozřejmě řada lidí se s podobným onemocněním ani aktivně neléčí.

Jak "daň z cukru" funguje?
Slazené nápoje tvoří třetinu veškerého cukru konzumovaného Jihoafričany, proto se daň specificky zaměřuje na nápoje slazené cukrem a ne na všechny nápoje obsahující přirozeně se vyskytující cukry. Daň platí již výrobce produktu a vypočítává se podle obsahu cukru, nikoliv podle celkového objemu produktu. Platí se 2,1 centu za gram cukru na 100 ml, ale až po prvních 4 gramech na 100 ml.

Tento systém přinesl 2 změny: výrobci zvýšili ceny (vyšší maloobchodní cena) a snížili hladinu cukru, případně cukr nahradili sladidly bez nutriční hodnoty. Tato sladidla sice chutnají sladce, ale nepřidávají žádnou nebo téměř žádnou energii. Kombinace vyšších cen a nižšího obsahu cukru má tedy pozitivní dopad na zdraví Jihoafričanů. Průměrná spotřeba cukru v nealkoholických nápojích se snížila z cca 4 čajových lžiček na přibližně 2,5 čl. Objem konzumovaných slazených nápojů klesl v průměru z 519 ml na 443 ml na osobu denně.

Daň z cukru zavedlo i mnoho dalších zemí. Prozatím je těžké odhadovat, jak velké dopady má omezování cukru z dlouhodobého hlediska (je potřeba vyhodnotit mnoho dat ve velkém časovém úseku), ale první průzkumy ukazují, že tato cesta by mohla být efektivní.

Zpracoval kolektiv pracovníků ZK CzechTrade JAR.
Zdroj: news24.com

 

Zdroj: CzechTrade

Link: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/jihoafricka-dan-z-cukru-funguje