Vážení členové,
před časem se na mě obrátila společnost s otázkou používání log a piktogramů, konkrétně „no added MSG“ (monosodium glutamate), na které se vztahuje Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ a vyjádření s podobným významem.
Na základě zaslané žádosti jsem k této problematice obdržela vyjádření SZPI a MZe ČR, které pro Vaše potřeby níže zasílám:
Pokud je ve výrobku, jako jedna ze složek, použitý skutečně čistý kvasniční extrakt bez přídatných látek, který má historii používání i jako běžně konzumovatelná potravina, do výrobku není přidán čistý glutaman sodný, je možné na obale takového výrobku uvést označení „bez přidaného glutamátu“. Vyjádření „no added MSG“ je také možné, avšak pokud jsou takto označeny výrobky, které jsou uváděny na trhu v České republice, musí být zkratka „MSG“ na obale spotřebiteli vysvětlena.
Čistý kvasniční extrakt je dle Food Chemicals Codex definován takto: kvasniční extrakt je vytvářen hydrolýzou peptidových vazeb přirozeně se vyskytujícími enzymy přítomnými v potravinářských kvasnicích nebo přidáním potravinářských enzymů. Kvasniční extrakt obsahuje ve vodě rozpustné složky kvasinkových buněk, jejichž složením jsou především aminokyseliny, peptidy, sacharidy a soli. V porovnání s přídatnou látkou glutamanem sodným je kvasniční extrakt směsí látek odpovídající jejich poměru v buněčném obsahu.
Pokud však výrobek obsahuje kvasniční extrakt, který byl získán selektivní extrakcí a jsou- li přidány přídatné látky, označení „bez přidaného glutamátu“ „no added MSG“, není možné, neboť takové označení je v rozporu s výše uvedeným Stanoviskem.