Komisař pro zdraví a dobré životní podmínky zvířat Oliver Várhelyi prosazuje zavedení celoevropské daně na potraviny s vysokým obsahem soli, cukru a tuku. Inspirací je takzvaná daň na chipsy, kterou Maďarsko zavedlo v roce 2011 s cílem omezit spotřebu nezdravých výrobků a získat prostředky pro financování zdravotnictví. Várhelyi uvedl, že by podobný systém mohl přinést dodatečné zdroje pro evropské programy veřejného zdraví. Podle pracovního materiálu Generálního ředitelství pro daně a cla (DG TAXUD) by opatření mohlo ročně vynést 2–2,5 miliardy EUR, které by mohly být využity například na plánovanou strategii prevence kardiovaskulárních onemocnění. Zkušenosti z Maďarska však vyvolávají pochybnosti o účinnosti tohoto přístupu. Studie univerzity Corvinus v Budapešti ukázala, že spotřeba potravin s vysokým obsahem soli, tuku a cukru po zavedení daně neklesla, ale mírně vzrostla. Kritici proto tvrdí, že opatření mělo spíše fiskální než zdravotní efekt, když jen během tří let přineslo státu zhruba 55 miliard forintů (138 milionů EUR). Odborníci se shodují, že samotné zdanění nestačí a musí být doplněno dalšími opatřeními, jako jsou regulace reklamy, reformulace výrobků a lepší osvěta spotřebitelů. Evropská komise v této souvislosti upozorňuje, že příliš nízké sazby daně by mohly mít jen nepatrný dopad na chování spotřebitelů.

Více informací zde.