Podobně jako cukroví patří k Vánocům i vaječný likér. Lidé si za něj letos pár korun připlatí především v obchodech. Při domácí výrobě nejvíce zdražila vejce, naopak zlevnily například vanilka nebo smetana.
Vaječný likér musí plnit několik podmínek. „Nápoj musí obsahovat minimálně 140 gramů čistého vaječného žloutku a alespoň 150 gramů cukru nebo medu na jeden litr výsledného produktu,“ vysvětluje unijní pravidla tiskový mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.
Dále je pro vaječný likér předepsán obsah alkoholu alespoň 14 objemových procent. Zemánek upozorňuje, že existuje ještě další podobná kategorie, tedy likér s přídavkem vajec. Takový nápoj obsahuje minimálně 70 gramů žloutků na litr a minimálně 15 procent alkoholu.
Pokud se výrobek nedá zařadit ani do jedné z výše zmíněných kategorií, nesmí být na trhu uveden jako vaječný likér. Obvykle se pak takové výrobky označují jako „ostatní alkoholické nápoje“.
Zemánek proto zákazníkům doporučuje sledovat přesný název výrobku na etiketě. Pokud nesou názvy jako například „vaječný sen“ nebo „dezertní krém“, je podle něj pravděpodobnější, že budou mít nižší podíl vajec nebo budou obsahovat více zahušťovadel.


