Sehnat dnes máslo pod třicet korun není až tak výjimečné, i když někdy jen díky nějakému kupónu nebo slevové aplikaci. Proč je tak levné a můžeme ho nakoupit ve velkém a pak mrazit?

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu aktuální ceny mléčných produktů ovlivňují především ceny mléka a ceny energií – a obě již delší dobu klesají. Proti tomuto tvrzení se ale dnes ohradila Potravinářská komora. Podle ní je totiž současná nabídka levného másla v obchodech způsobena primárně výprodejem přebytečných zmrazených zásob z dovozu a celkovým přebytkem mléčného tuku na evropském trhu. „Zatímco v loňském roce se primárně vyrábělo více tučných mléčných výrobků, zejména sýrů, což přirozeně snižovalo objem tuku určeného pro výrobu másla, současný nadbytek tlačí cenu dolů,“ uvádí komora.

„Je nutné ale podotknout, že takové máslo není závadné, avšak je třeba počítat s tím, že jeho kvalita a chuť nebudou prvotřídní jako u čerstvé potraviny. Zásadně se nedoporučuje toto máslo opětovně mrazit,“ varuje Potravinářská komora.

Více zde: https://www.vitalia.cz/clanky/koupili-jste-hodne-levne-maslo-nemrazte-ho/