Cíl Evropské unie snížit do konce roku 2030 množství potravinového odpadu při výrobě a zpracování potravin o deset procent považuje Potravinářská komora ČR za nesmyslný. Odpadu už teď mnoho potravinářů produkuje omezené množství a není mnoho prostoru pro jeho další snížení, řekl mluvčí komory Marek Zemánek.
Odpad podle něj podniky omezují hlavně z ekonomických důvodů. Ze zbytků často vyrábí krmivo pro zvířata nebo je využívají jako energii, řekl Zemánek.
"Stanovení plošných cílů bez jasné představy o reálném potenciálu snížení je podle komory spíše deklaratorní než praktické. Skutečný prostor pro omezení plýtvání se totiž nachází zejména v domácnostech a gastronomii, nikoli u výrobců," uvedl Zemánek.
O tématu zde: https://zemedelec.cz/potravinari-novy-cil-eu-ke-snizeni-mnozstvi-potravinoveho-odpadu-je-nesmyslny/


