Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR a Potravinářská komora se vzájemně obviňují ze šíření nepravd ohledně másla na českých pultech. Šéf svazu Tomáš Prouza reagoval na tvrzení komory, že levná másla v obchodech jsou rozmrazená másla ze zahraničí s končící dobou spotřeby.

Prouza v rozhovoru tvrdil, že se stolní máslo musí označovat jako stolní, má-li pocházet z mrazírenských rezerv. Zemánek však řekl Epoch Times, že evropská legislativa nic takového jako stolní máslo nezná. „Unijní legislativa zná pouze pojem máslo. Takže pokud bude evropská mlékárna chtít udat máslo, ať už mrazírenské nebo jakkékoliv jiné, tak bude známo pod pojmem máslo,“ uvedl.

Prouza také obvinil české mlékárny, že nejsou schopny vyrábět s nízkými náklady a konkurovat zahraničním výrobcům. Hlavní příčinou levného másla jsou podle něj klesající ceny mléka a energií. Kromě toho supermarkety cenu másla také údajně „dlouhodobě dotují“.

Zemánek sice přiznává, že v Evropě poslední tři měsíce výkupní cena mléka klesá, ovšem v Česku se cena „minimálně rok a půl stále zvyšuje“, pronesl. Na evropském trhu je podle něj nyní přebytek mléka, protože po létě nastává sezóna, kdy krávy dojí víc. Dalším faktorem má být to, že se letos vyrobilo méně tučných sýrů než vloni a tím pádem je na trhu i více mléčného tuku, což má ceny tlačit dolů.

Zahraniční firmy jsou podle Zemánka také často zvýhodněni nižšími cenami energií či různými úlevami pro zemědělce, jako je tomu například v Polsku.

Více zde: https://www.epochtimes.cz/2025/12/08/potravinari-a-obchodnici-se-obvinuji-ze-lzi-ohledne-rozmrazeneho-masla-na-ceskych-pultech/