Předvánoční pečení se letos znovu mírně prodraží. Ačkoli se už dvě třetiny zboží prodávají ve slevových akcích, i jejich ceny letos vyskočily u pečicích surovin v průměru o osm až deset procent, ukazují data portálu Akcniceny.cz. Po přepočtu na jednotlivé druhy cukroví jde však podle redakčních kalkulací maximálně o desetikoruny.

„Meziročně zdražila nejvíc vejce, jejichž cena je vysoce citlivá na klíčové faktory, jako jsou náklady na krmiva nebo změny v chovu. Na vrcholu žebříčku potravin, které mohou zákazníky tempem růstu překvapit, stojí ovšem také kakao,“ říká mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Většina světové produkce pochází z Pobřeží slonoviny a Ghany. „Tyto klíčové oblasti se v posledních letech potýkaly se střídáním extrémního sucha a následných silných dešťů. V důsledku vysoké vlhkosti po deštích se rozšířily choroby, které zničily velkou část úrody, což přímo tlačí na globální ceny,“ doplnil.

Podle Zemánka zdražují také vlašské ořechy. „Na vině je neúroda na Moravě, kde se rozšířila vrtule ořechová a lokálně zničila i sto procent úrody. Vyšší jsou stále i ceny pistácií,“ dodal. Na vině je podle něj trend dubajské čokolády a jejích náhražek, v nichž se používá pistáciová pasta. Producenti pistácií nyní poptávku po jádrech nestíhají pokrýt a už na jaře mnohé čokoládovny zastavovaly objednávky.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-vanoce-cukrovi-ceny.A251209_164551_ekonomika_drh