Potravinářská komora ČR se ostře vymezuje proti nepravdivým tvrzením prezidenta Tomáš Prouzy ze Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. V souvislosti s nízkými cenami másla hovořil o údajné neefektivitě tuzemských mlékáren. Podle Komory je současná nabídka levného másla v obchodech způsobena primárně výprodejem přebytečných zmrazených zásob z dovozu a celkovým přebytkem mléčného tuku na evropském trhu. Potravináři tímto uvádí zavádějící prohlášení pana Prouzy na pravou míru.
NEPRAVDA: „Žádný významný český obchodník neprodává rozmrazené máslo z hmotných rezerv. Takové máslo by muselo být podle vyhlášky výslovně označeno jako „stolní máslo“, s čímž by byl zákazník seznámen na etiketě.“ (Tisková zpráva SOCR, 4. prosince)
FAKTA: Zatímco legislativa Evropské unie zná pouze pojem „máslo“, česká legislativa jako jediná definuje pojmy „stolní máslo“ pro máslo, které bylo zmrazeno a následně rozmrazeno, a stejně tak definuje označení „čerstvé máslo“, které v rámci Evropy není běžně definováno. Máslo může být skladováno zmrazené po dobu až dvou let. Je nutné ale podotknout, že takové máslo není závadné, avšak je třeba počítat s tím, že jeho kvalita a chuť nebudou prvotřídní jako u čerstvé potraviny. Zásadně se nedoporučuje toto máslo opětovně mrazit.
NEPRAVDA: „Efektivní výrobci, kteří bohužel nejsou moc často v ČR, dokážou máslo nabízet za výrazně nižší ceny. Ti čeští jsou v tom výrazně pomalejší, proto i ta aktivita Potravinářské komory, která se tady snaží udržovat ceny uměle vysoko.“ (Rozhlas, 7. prosince)
FAKTA: Jen náklady na výrobní surovinu se při současných výkupních cenách mléka pohybují kolem 40 Kč na jednu kostku másla. To je výrazně více než akční pultová cena pod 30 Kč. Je nutné zdůraznit, že za současné nižší ceny másla nemůže pouze uvolňování mrazírenských zásob. K ochlazení trhu totiž přispívá i celková situace, kdy je v současnosti na trhu k dispozici více mléčného tuku oproti loňsku. Zatímco v loňském roce se primárně vyrábělo více tučných mléčných výrobků, zejména sýrů, což přirozeně snižovalo objem tuku určeného pro výrobu másla, současný nadbytek tlačí cenu dolů.
NEPRAVDA: „Od září letošního roku stále klesají evropské ceny mléka a souvisejících produktů – opět tedy není důvod pro zdražování másla.“ (Tisková zpráva SOCR, 4. prosince)
FAKTA: Na rozdíl od jiných evropských zemí, kde ceny mléka mohou klesat, v Česku tato situace rozhodně neplatí. Zde naopak cena suroviny roste 26 měsíců v řadě.

NEPRAVDA: „Pravidla hospodářské soutěže zakazují asociacím a svazům, tedy včetně Potravinářské komory, jakoukoliv veřejnou komunikaci, která by mohla být vnímána jako cenová signalizace, a tedy i snaha koordinovat cenovou politiku členů daného sdružení.“ (Tisková zpráva SOCR, 4. prosince)
FAKTA: Potravinářská komora ČR nikdy neuváděla konkrétní procento, o které by máslo mělo zdražit, a naprosto vylučuje jakoukoli koordinaci cen s výrobci. Komora pouze poukazuje na současné a reálné výrobní náklady, přičemž je naprosto logické, že jakmile přebytek mléčného tuku na trhu pomine, cena se zákonitě změní a vrátí se k úrovni, která odpovídá reálným výrobním nákladům. Komora navíc upozorňuje, že někteří producenti jsou v současné době nuceni dodávat své výrobky obchodům pod výrobní cenou. Kromě toho čeští výrobci čelí stálému nárůstu mzdových nákladů a dalších provozních poplatků, což dále zvyšuje tlak na finální cenu výrobků.
NEPRAVDA: „Členi Potravinářské komory mají plné sklady, ale místo toho, aby modernizovali výrobu, investovali a aby byli stejně efektivní jako jejich zahraniční konkurence, tak tady používají Potravinářskou komoru pro to, aby lidem říkali, že bude dráž a že nemůžou být ceny tak nízko.“ (Rozhlas, 7. prosince)
FAKTA: Osočování českých mlékáren z neefektivity ve srovnání se zahraniční konkurencí naprosto svědčí o absolutní neznalosti oboru. Komora touto cestou oficiálně zve pana Prouzu přímo do provozu, aby si na vlastní oči ověřil realitu moderních výrobních linek a pochopil skutečné náklady českého zpracovatelského průmyslu, namísto aby šířil zavádějící soudy z pohodlí své kanceláře.
NEPRAVDA: „Za všech okolností dáváme přednost domácí produkci, ale ta musí být cenově i kvalitou srovnatelná se zahraniční konkurencí. Pokud ale členové Potravinářské komory nemají zájem o zlepšování kvality i cen své produkce, nezbude nám bohužel nic jiného, než abychom se spolehli na ty, kteří dokáží dodat vysokou kvalitu za dobrou cenu.“ (Tisková zpráva SOCR, 4. prosince)
FAKTA: Napadat kvalitu českého másla je zcela za hranou jakékoli konstruktivní debaty. České mlékárny vyrábí špičkové produkty, což se pravidelně potvrzuje. Tuzemská másla totiž opakovaně porážejí zahraniční konkurenci v nezávislých spotřebitelských testech i odborných ochutnávkách. Zpochybňování české kvality je naprosto neopodstatněné a jen dokazuje, že pan Prouza neváhá použít nepravdu k zakrytí skutečných důvodů současných nízkých cen dovozového másla v obchodech.
NEPRAVDA: „Reálná marže obchodníků je u másla dlouhodobě záporná. Detailní data Českého statistického úřadu ukazují, že marže na másle byla po většinu roku 2024 a 2025 záporná.“ (Tisková zpráva SOCR, 4. prosince)
FAKTA: Data Českého statistického úřadu uvádějí cenu výhradně od českých producentů, zatímco spotřebitelská cena na pultech zahrnuje i to levné, zahraniční máslo. Tyto hodnoty proto nelze srovnávat. Ačkoliv je možné, že v určitých měsících supermarkety prodávají máslo za podnákupní cenu, opakovaně prezentovat tento stav jako běžnou obchodní praxi a ignorovat ekonomické zákonitosti, je demagogie.
Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR


