Máslo, které loni touto dobou patřilo k nejdražším položkám nákupního košíku, je letos překvapivě laciné. Za nezvykle nízkou cenou stojí souhra několika faktorů, které začaly působit už během podzimu.
Největší roli podle odborníků hraje vývoj na zahraničních trzích. Ceny másla na světových burzách klesají už několik měsíců a český trh tento trend postupně následuje.
Podle Potravinářské komory ČR způsobují nízkou cenu také masivně uvolněné mrazírenské zásoby másla, kterým končí trvanlivost a musí se rychle prodat. Mluvčí komory Marek Zemánek uvádí, že jde o máslo vyrobené v roce 2023, které lze podle unijních pravidel skladovat maximálně dva roky. Jakmile se blíží limit, producenti musí zásoby uvést na trh. „Vypadá to, že aktuálně končí expirace mrazírenského másla,“ říká Zemánek a dodává, že podobný trend je letos vidět i v Rakousku.


