Klasická svíčková nebo rajská s plátkem hovězího masa se brzy můžou stát luxusní záležitostí. Cena hovězího totiž roste – za poslední rok si připsala na pultech v obchodech patnáct procent. Český statistický úřad (ČSÚ) eviduje hovězí zadní, které podle posledních dat stálo přes 317 korun za kilogram.

„Takto prudký cenový skok nebyl zaznamenán u žádného jiného masa. Rychlost zdražování je jako vystřelený šíp. Dříve se dobytek prodával za cenu, za kterou ho dnes kupujeme živý. Důvodem je, že zemědělci využili výhodnějších nabídek ze zahraničí,“ říká mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Proč cena hovězího roste? Skotu je v celé Evropě nedostatek, podle Zemánka ubylo za posledních pět let několik milionů kusů dobytka. „Při současné vysoké poptávce tento snížený stav dobytka přirozeně žene výkupní ceny nahoru. K tomu se přidávají výrazně vyšší výrobní náklady pro chov,“ dodává komora.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-potraviny-maso-hovezi-ceny.A251107_182953_ekonomika_drh?zdroj=sph_hp